Parlament FBiH bez odluke za slučaj Budimir

Parlament Federacije BiH na vanrednoj sjednici raspravljao je o situaciji proistekloj nakon pritvaranja predsjednika Federacije Živka Budimira, izvijestio je Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Sjednica je sazvana na prijedloge SDP-a BiH i Stranke za BiH. SDP je predložio privremeni prijenos ovlasti predsjednika na dopredsjednike, a Stranka za BIH proglašenje Živka Budmira nedostojnim dužnosti predsjednika.

No, rasprava je tek pokazala u kakvoj se ustavnoj i zakonskoj zbrci Federacija nalazi, jer rješenje za trenutnu situaciju nije definirano.

Ustav nema odgovor za slučaj pritvorenog predsjednika Federacije, a on očito ne može obavljati svoju dužnost.

Zaključilo je to Ustavna komisija Parlamenta predlažući zastupnicima raspravu, ali ne i rješenje, osim osobnih stavova.

Član SDA i predsjednik Ustavne komisije Irfan Ajanović je rekao: “Zašto ne sačekati 20 dana, ako čekamo šest godina, ako čekamo godinu dana. Nemojmo žuriti. Ko žuri vrat slomi”.

Prenos ovlasti

No, za SDP čekanje isteka mjere pritvora Živku Budimiru i daljnjih odluka Tužiteljstva nije rješenje. U toj stranci smatraju najboljim ovlasti predsjednika privremeno dati dopredsjednicima.

“U 20 dana Parlament će raditi, donosit će se zakoni, treba ih objavljivati. Predsjednik po ustavnom ovlaštenju predstavlja i zastupa Federaciju. U ovom trenutku niko niti zastupa niti predstavlja Federaciju”, ocijenio je Jasenko Selimović iz SDP-a.

Neslaganja o tome i unutar parlamentarne većine. Dva HDZ-a protiv su prenošenja ovlasti predsjednika, jer to nije propisao Ustav.

Slavica Josipović iz HDZ 1990 je poručila: “Ne mora to značiti ako smo dio četvorke da moramo isto govoriti i misliti. Iznosimo svoj stav i ja sam ga rekla u ime Kluba. Govorit ćemo ono što smatramo da je najvažnije. A to je da se situacija u BiH pokušava riješiti na način da se poštiva Ustav i zakon.”

‘Nedostojan dužnosti’

Uz prijedlog SDP-a stala bi opozicijska Stranka za BiH. Iz te stranke predložili su da se Budimira već sada proglasi nedostojnim obavljanja dužnosti što je izazvalo najviše rasprave.

“Predsjednik Federacije i nakon što mu je Sud izrekao nije pravilno reagirao, kako je normalno da reagira, da podnese ostavku”, kazao je Adil Lozo iz Stranke za BiH.

Hapšenje predsjednika moguće je zbog ukidanja imuniteta entitetskim čelnicima. To je bio raniji potez međunarodne zajednice iz koje sada također nema odgovora na trenutačnu situaciju.

“I oni su sada zatečeni ovom situacijom. Razgovaramo”, rekao je dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Živku Budimiru pritvor je određen do 25. maja, datumom kojeg se smatra ključnim za određivanje pravca opće krize sistema Federacije BiH.

Izvor: Al Jazeera