Parlament BiH odbio zahtjev za smjenu ministra Mektića

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je odbacio pokušaj zastupnika lojalnih predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku da iznude smjenu njegovog političkog protivnika Dragana Mektića s pozicije ministra sigurnosti BiH.

Mektić je nakon toga Dodikovim zastupnicima poručio kako su “bijednici” kojima neće dopustiti da ga spriječe u ukazivanju na kriminal i korupciju njihovog vođe.

“Nikakva njihova jadna i bijedna inicijativa ne može mene natjerati da drugačije mislim, a pogotovo da šutim”, kazao je Mektić nakon što je Zastupnički dom većinom glasova odbio uvrstiti na dnevni red redovne sjednice inicijativu Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za smjenu aktualnog ministra sigurnosti.

‘Dodik je obični miš’

Taj je prijedlog obrazložen navodnom Mektićevom odgovornošću zbog problema u suočavanju s migrantskom krizom no u biti je riječ o pokušaju obračuna s ministrom koji optužuje Dodika i njegovu vlast u Republici Srpskoj za kriminal i poticanje korupcije.

Ni u utorak Mektić nije birao riječi komentirajući Dodikovo ponašanje i politiku nazvavši ga, uz ostalo “blebetalom”.

“Dodik je obični miš. Da je hrabar bio bi ovdje za vrijeme rata i ne bi švercao naftu i cigarete. Hrabar je samo kada treba blebetati”, zaključio je Mektić dodajući kako vlast u RS-u više ne bira sredstva u obračunu s protivnicima, uključujući i fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića kojega su prošle sedmice još nepoznati napadači pretukli u Banjoj Luci pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje.

Nakon što je njihov zahtjev za Mektićevom smjenom odbijen, zastupnici SNSD-a najavili su kako neće sudjelovati u daljem radu Zastupničkog doma no ta gesta gotovo da nema nikakvu važnost jer je ionako riječ o zadnjoj sjednici tog tijela u sadašnjem sazivu.

Izvor: Al Jazeera i agencije