Parlament BiH izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je nova izborna pravila za Mostar, javila je Al Jazeerina reporterka Aida Hadžimusić.

Prihvatanjem novih pravila, odnosno izmjena Izbornog zakona, stvoreni su uslovi da se u Mostaru po prvi puta nakon deset godina održe lokalni izbori, ukoliko izmjene prihvati i Dom naroda Parlamenta BiH. “Posljednji izbori u Mostaru održani su 2008. godine”, objasnila je Hadžimusić.

Ustavni sud je 2010. godine proglasio neustavnim postojeće dijelove Izbornog zakona koji su se odnose na Grad Mostar. Sud je utvrdio da ne postoji proporcionalnost prilikom izbora vijećnika u gradsko vijeće Mostara, odnosno da glas u jednoj izbornoj jedinici može vrijediti četiri puta više nego glas u drugoj izbornoj jedinici.

Institucije Bosne i Hercegovine nikad nisu provela odluku Ustavnog suda, a naknadno je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio presudu protiv Bosne i Hercegovine.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovorili su se prošlog mjeseca o načinu izbora za gradsko vijeće Mostara po principu proporcionalnosti. To u praksi znači da će 13 vijećnika u gradsko vijeće biti birano iz izbornih jedinica sa većinski bošnjačkim stanovništvom, 13 će se birati iz izbornih jedinice sa hrvatskom većinom, a 13 sa jedinstvene gradske liste.

Opozicija: Ubijena ideja multietničkog Mostara

Zastupnik Socijademokratsek partije Nermin Nikšić je tokom rasprave kazao da je za SDP potpuno neprihvatljivo “grubo ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine na način da se pregovora sa samo dva politička subjekta, “koji su već 20 godina uzrok problema, a ne faktor rješenja”.

“Dogovor dvije političke partije, SDA i HDZ-a BiH, koji je pretočen u zakonski prijedlog je višestruko opasan za Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, onako kako ga mi vidimo”, rekao ne Nikšić i dodao. “Sporazum je takav da nastoji konačno ubiti ideju multietničkog, građanskog Mostara kakav je bio prije rata i od koga ni danas ne odustaje veliki broj Mostaraca”.

Izvor: Al Jazeera