Parlament BiH: Akcija SIPA-e i MUP-a RS-a po zakonu

Komisija je zaključila da je postupano u skladu sa zakonom (Fena)

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je zaključila da je u nedavnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu u Novom Gradu / Bosanskom Novom postupano prema zakonu i uz saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Tokom te akcije privedeno je pet osoba zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, a Komisija je primila k znanju tu informaciju.

Poslije te akcije vlada RS-a je najavila prekid saradnje sa Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine te SIPA-om.

“Detaljno smo dobili [informaciju] da li je Agencija postupala u skladu sa zakonom u vezi sa aktivnostima koje su provođene u Novom Gradu, u RS-u. Potpuno nedvosmisleno se vidi da su i Agencija za istrage i zaštitu i MUP [RS] potpuno sarađivali, da su i jedni i drugi bili obaviješteni o postupcima i radnjama koje su zajedno provodili”, izjavio je novinarima nakon sjednice zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borislav Bojić.

Prema njegovim riječima, suština je bila da se Komisija uvjeri jesu li postupanja bila u skladu sa zakonom, prenosi Fena.

“Slobodno mogu da kažem da su i jedna i druga agencija postupale u skladu sa zakonom. Sve drugo je u sferi politike i potrebe da se ovom pitanju da potpuno druga vrsta pristupa. Ne želim da se ovim bavimo na način kako bih optuživao ovoga ili onoga, samo želim da kažem da su profesionalno i jedni i drugi obavljali svoj posao”, ocijenio je Bojić.

Dostupni podaci

Dodao je da postoji detaljan izvještaj, koji je sada dostupan i javnosti, iz koga se vide svaka radnja i postupak koje je učinila Agencija, odnosno Ministarstvo, to jest na koji način su komunicirali oni koji danas rukovode policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini.

“Obavili smo svoj posao koji je vezan za Komisiju Parlamentarne skupštine, koja je utvrdila da je SIPA, kao i MUP RS-a sve poslove uradili u skladu sa zakonom”, kazao je Bojić.

Nije mogao komentirati zaključke s posebne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine održane 10. decembra, na kojoj je razmatrana informacija o napadu u Rajlovcu, izvršenom 18. novembra, kao i ukupnom stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini, jer je ta sjednica bila zatvorena za javnost.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić je istaknuo da je nakon događaja u Novom Gradu bio jedan “alarmantan zaključak vlade RS-a, odnosno Skupštine” te da je smatrao da trebaju održati sjednicu Komisije.

“Jedan od zaključaka je tamo bio da će se ulazak organa SIPA-e, ako treba, zaustaviti i oružjem. Dakle, nastojao sam da spriječimo eventualne incidente koji bi mogli nastati”, naveo je Podžić.

Dodao je da su danas vidjeli da su i SIPA i MUP RS-a uradili sve u skladu sa zakonom.

“To je u javnosti predstavljeno sasvim drugačije. Ko, zašto, zbog čega… ne bih ulazio u to. Vrlo bitno je da je SIPA radila po zakonu, da je radila po zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i tu nema ništa sporno”, smatra Podžić.

Na novinarsko pitanje čija je nadležnost da utvrdi odgovornost onih koji su dezavuirali javnost i unijeli nemir, Podžić je odgovorio da to nije nadležnost te komisije.

Zaključeni sporazumi

Kazao je da je Komisija informirana da SIPA ima zaključenih 19 sporazuma s policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

“Ako su neki od 2006. godine, reći ću da sigurno ima potrebe da se dorade, ne samo jedan nego svih 19”, smatra Podžić.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto je kazala da danas nisu donosili nikakve zaključke, imali su informaciju o aktivnostima SIPA-e, koju su primili k znanju.

“Sve ono što stoji u toj informaciji Povjerenstvo je jednoglasno podržalo i prihvatilo. Istina da u toj informaciji stoji da je nadležna Agencija za istrage i zaštitu obavila svoj posao u skladu sa zakonskim ovlastima. Što znači, postupila je po zahtjevu Tužiteljstva i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine”, rekla je ona.

Upitana u vezi s nedavnim napadom u Rajlovcu, Krišto je kazala da je ta informacija razmatrana na prošloj sjednici Zastupničkog doma, koja je bila zatvorena za javnost, u okviru kompletnog stanja sigurnosti i borbi protiv terorizma.

“Danas smo imali prijedloge zaključaka i o tome ćete se informirati na sljedećoj sjednici, na kojoj će biti razmatran prijedlog zaključaka koje je Povjerenstvo utvrdilo i dostavilo Zastupničkom domu”, navela je Krišto.

Na novinarsko pitanje ima li šanse da uskoro bude rasvijetljen i jedan od slučajeva terorizma, Krišto je kazala da je veliki problem Bosne i Hercegovine pravosuđe, koje podrazumijeva, prije svega ,Tužiteljstvo, pa onda i Sud Bosne i Hercegovine.

“Tako da od nadležnih institucija očekujemo odgovor na ovo pitanje”, dodala je.

Izvor: Agencije