Parlament Albanije protiv opoziva predsjednika Mete

Meta je pokušao zaustaviti izbore izrazivši bojazan da će proces biti nedemokratski (EPA)

Albanski Parlament glasao je danas protiv opoziva albanskog predsednika Ilira Mete zbog njegovog neuspješnog pokušaja da otkaže lokalne izbore prošle godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Zastupnici su glasali sa 78 glasova „za“, 17 „protiv“ i osam uzdržanih za preporuke interpartijske komisije koja je utvrdila da Metu ne bi trebalo opozvati, ali koja je, također, predložila izradu novog zakona o predsjedničkim ovlaštenjima.

Prije godinu dana vladajući socijalisti su osnovali komisiju koja je trebala voditi istragu o predsjedniku zbog njegovog pokušaja da otkaže lokalne izbore, rekavši kako to prevazilazi njegova ustavna ovlaštenja.

Pobjeda socijalista

Meta je pokušao zaustaviti izbore izrazivši bojazan da će proces biti nedemokratski, jer su opozicione stranke desnog centra poručile kako će ga bojkotirati zbog navodnih veza vladajućih socijalista i grupa organizovanog kriminala.

On je, također, izrazio strah od nasilnih građanskih nemira ukoliko lokalni izbori budu održani.

Njega su, međutim, nadvladale izborne vlasti, pa su socijalisti, koji dominiraju Parlamentom, pobijedili u većini općina, dodaju agencije.

Izvor: Agencije