Park posvećenoj Noinoj arki

Novi tematski park biblijskih razmjera otvoren je u američkoj saveznoj državi Kentucky. Ogromni model arke koju je, prema tradiciji hrišćana, muslimana i jevreja izgradio Noa ili Nuh kako bi preživio Veliki potop.

Prema tvrdnjama onih koji su je izgradili, najveća je struktura od greda na svijetu.

Duga gotovo dva sportska terena i visoka sedam spratova, napravljena je prema biblijskom opisu Noine arke, prema tradiciji, izgrađene po Božijoj naredbi, kako bi izbjegao potop koji je uništio svijet.

Unutra, posjetioci mogu upoznati animatroničku verziju samog Noe, koji je, prema Bibliji, u vrijeme Potopa imao 600 godina.

Arka sadrži i modele životinja, po jedan par svake vrste, koje je Noa poveo sa sobom. Tu su čak i mali dinosauri, dio vizije tvorca projekta, propovjednika Kena Hama.

Njegov oblik fundamentalističke religije nazvan je Kreacionizam mlade Zemlje – potpuno odbijaju naučno shvatanje nastanka svijeta.

Hamovi sljedbenici doslovno tumače Bibliju, prema kojoj je svemir nastao za šest dana, uključujući čovjeka, stvorenog posljednjeg dana.

„Mi prihvatamo Knjigu postanka kao historijski tekst, napisana je na taj način. Tokom gradnje arke, uzeli smo taj historijski tekst i ljudima pružili široku sliku, s posebnim naglaskom na arci i Potopu“, rekao je Ken Ham, propovjednik.

Evolucionisti misle suprotno

„Sljedbenika ove crkve možda nema mnogo. Ali, prema nedavnoj anketi koju je provela kompanija Gallup, svaki četvrti Amerikanac vjeruje da je zemlja nastala u proteklih 10.000 godina”, javlja novinar Tom Ackerman.

Ham uživa u raspravama s evolucionistima, koji mu iznose naučne dokaze da je Zemlja stara milijarde godina.

„Svemir ubrzava. To su činjenice koje se mogu dokazati. Da je prije 4.000 godina došlo do potopa, ne može se dokazati. Štoviše, za mene kao razumnu osobu, postoje brojni dokazi da je nemoguće da se to desilo. Za to nema dokaza.” Bill Nye, evolucionist.

Ali hiljade onih čiji su prilozi pomogli gradnju arke, vrijednu 100 miliona dolara, smatraju je božanskom koliko i izvornu.

„Kad bi danas neko imao takvu objavu od Boga, možda bi je teže prihvatio. S druge strane, imamo toliko toga na raspolaganju, pogledajte šta smo ovdje napravili”, kazao je Dennis Mckirahan, posjetilac.

Ham očekuje najmanje dva miliona posjetilaca godišnje. Planira proširiti park i dodati brojne eksponate. Poručuje da su svi dobrodošli, čak i ateisti.

Izvor: Al Jazeera