Pariz želi da budžetska disciplina Unije bude van snage i 2021.

Ništa ne bi bilo gore od pokretanja privredne mašine uz pritiskanje kočnice za javnu potrošnju, kazao je Le Maire (EPA)

Francuska traži da budžetska disciplina članica Evropske unije (EU), koja je privremeno suspendirana zbog pandemije, bude van snage i iduće godine, izjavio je ministar privrede Bruno Le Maire.

“Želimo da pravila Pakta stabilnosti, suspendirana za ovu godinu, tako ostanu i 2021. godine”, rekao je Le Maire francuskom listu Figaro, prenosi Beta.

Ministri finansija EU-a 23. marta odobrili suspendiranje budžetske discipline čime je dozvoljava članicama EU-a koje koriste zajedničku valutu – euro, da potroše koliko treba za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

“Ništa ne bi bilo gore od pokretanja privredne mašine uz pritiskanje kočnice za javnu potrošnju. Ta greška je napravljena 2009. godine i nećemo je ponovo učiniti”, dodao je ministar.

Budžetska pravila

Međutim, to nije prihvatila predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, koja je početkom ove sedmice pozvala na “modernizaciju” Pakta o stabilnosti i rastu, i da se ne vraća kakav je bio prije krize.

Taj pakt utvrđuje budžetska pravila za države koje koriste euro da im javni deficit bude niži od tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Lagarde je također pozdravila projekat stimulacije privrede sa 500 milijardi eura koji su u ponedjeljak predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, a koji još nisu odobrile ostale članice Unije, jer neke oklijevaju.

Interes država

Le Maire je rekao da su Austrija, Holandija, Švedska, Danska izrazile rezerve, “međutim, privrede tih država imaju koristi od jedinstvenog tržišta: stoga im je u interesu da oživi među privreda svih njihovih partnera u Evropi”.

“To ponovno pokretanje privrede zavisi od plana stimulacije, a podizanje zajedničkog duga najjeftiniji je instrument, jer su kamatne stope niske i dug ćemo vraćati dugo, deset godina, te je to stoga najplodnije rešenje”, dodao je on.

“Evropa se ne može graditi samo na nacionalnim interesima, ona se može graditi samo na solidarnosti”, rekao je Le Maire.

Porezi za digitalne divove

U poreskoj oblasti, ministar je ponovio želju da se “međunarodnim sporazumom oporezuju digitalni divovi koji iz krize izlaze jači, da im se uvede minimalno oporezivanje… i da se uvede porez na ugalj”.

Le Maire je u intervjuu Figarou rekao i da nije zabrinut za francusku privredu jer “krenula je industrija, a do kraja maja očekuje se pokretanja 60 posto aktivnosti građevinskih preduzeća. Ponovo se pokreće i industrija čelika”.

Francuski ministar je dodao da je cilj njegove vlade da se ohrabri “povratak na posao”.

Izvor: Agencije