Oglasi

Pariz: Ubijene stotine pobunjenika u Maliju

Francuska je saopćila da je nekoliko stotina pobunjenika poginulo od kako je započeta ofanziva u Maliju.
Posljedice francuskih napada u gradu Douentza, koji je preuzet u januaruAFP

Nekoliko stotina pobunjenika poginulo je u zračnim napadima i okršajima u Maliju od kako je Francuska počela ofanzivu s ciljem da potisne pobunjenike sa sjevera zemlje, saopćilo je Ministarstvo odbrane Francuske.

Saopćavajući prvi zvaničan bilans žrtava od kako je ofanziva počela 11. januara, Ministarstvo je navelo za AFP da je "nekoliko stotina" pobunjeničkih boraca poginulo u (francuskim) zračnim napadima na vozila koja su prevozila borce i opremu i u "direktnim borbama u Konnu i Gao", preuzetim gradovima u centralnom i sjevernom dijelu zemlje.

Ministarstvo je odbilo dati tačan bilans žrtava, navodi agencija.

Ministar odbrane Francuske Jean-Yves Le Drian je u međuvremenu izjavio za francusku televiziju BFMTV da su francuski vojnici "nanijeli veliku štetu terorističkim grupama", navodeći da je ubijen značajan broj pobunjeničkih boraca.

Jedina francuska žrtva je pilot helikoptera na samom početku borbenih operacija, a dvoje ili troje francuskih vojnika zadobili su lakše povrede, naveo je ministar.

Povlačenje od marta

Francuska planira povući svoje vojnike iz Malija od marta, a svoje operacije u međuvremenu usmjerit će na istjerivanje pobunjenika sa sjevera zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.

"Nastavit ćemo biti aktivni na sjeveru zemlje, gdje su ostala uporišta terorista", rekao je Fabius u intervjuu za list Metro.

"Mislim da od marta, ako sve bude teklo po planu, broj francuskih vojnika treba biti umanjen", kazao je ministar.

U Maliju je trenutno blizu 4.600 francuskih vojnika, od kojih je skoro 3.500 angažirano u operaciji protiv pobunjenika koja je počela 11. januara.

Izvor: Agencije