Pariz: U januaru odluka o izručenju Šušnjara

U 'Živoj lomači' u Višegradu ubijeno je više od 70 civila (Getty Images)

Bosni i Hercegovini za sada neće biti izručen Radomir Šušnjar, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, koji se tereti za ratne zločine počinjene u Višegradu.

Vanraspravno vijeće nadležnog suda u Parizu donijet će odluku o izručenju 7. januara 2015. godine, potvrdila je za Al Jazeeru Bakira Hasečić iz Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Šušnjar je uhapšen u Francuskoj, gdje se krio.

Njegova odbrana osporava da se radi o osobi koja je pod istragom bh. tužilaštva.

Šušnjar je s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u zločinu nazvanom “Živa lomača”, kada je u junu 1992. godine zatvoreno i mučeno više od 70 Bošnjaka, koji su na kraju živi spaljeni u kući u Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine.

Za taj zločin braća Lukić pred Haškim tribunalom osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Pored Hasečić, postupku odlučivanja o izručenju pred nadležnim sudom u Parizu prisustvovao je i Huso Kurspahić, Višegrađanin, čiji su mnogobrojni članovi porodice zapaljeni u Pionirskoj ulici u Višegradu.

“Meni je osobno drago što je Sudsko vijeće meni i Husi Kurspahiću dozvolilo da ispričamo šta je uradio Radomir Šušnjar i da kažemo da ga poznajem, da nam je bio bliži komšija i da je to Radomir (Radovana) Šušnjar zvani Lalco”, kazala je Hasečić.

Zapaljena rodbina

Huso Kurspahić je agenciji Fena kazao kako je u “Živoj lomači” u Pionirskoj ulici zapaljeno devet članova njegove bliže porodice, zatim dalja rodbina, odnosno 41 član familije Kurspahić iz sela Koritnika je odveden i završili su među 74 zapaljene osobe u Pionirskoj ulici.

“Mi smo jako ohrabreni kako je Sudsko vijeće u Parizu dozvolilo da se mi obratimo i da kažemo pravu istinu, iako je jako bolna bila. Potvrdili smo identitet Radomira Šušnjara i drago nam je što je Sudsko vijeće čulo naš glas i što smo mogli reći ono što je on uradio i da je to on, jer ga odlično poznajemo. Imali smo priliku i da mu se i obratimo, da ga napadnemo i da kažemo: ‘Sram te bilo, Lalco, duša ti je krvava'”, kazala je Hasečić, dodavši kako se Šušnjar “jedno vrijeme tresao, a jedno vrijeme smijao”.

“Danas smo bili šokirani, jer smo saznali da se on brani sa slobode: Šušnjar je u aprilu lišen slobode, međutim, nije u zatvoru, nego se nalazi na slobodi i ovako vodi postupak, uz dva advokata. On i dalje, uz pomoć advokata, negira svoj identitet, ali Sudsko vijeće, koje je, po dokumentaciji dostavljenoj od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, konstatovalo identične podatke – njegovu slika, da se radi o Radomiru (Radovana) Šušnjaru i da će odluku o njegovoj deportaciji konačno donijeti 7. januara 2015. godine”, kazala je Hasečić.

Udruženje je, u skladu sa svojim programskim ciljevima borbe protiv nekažnjivosti 2010. godine, obavijestilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se Radomir (Radovan) Šušnjar zvani Lalco krije u Francuskoj, gdje je uhapšen u aprilu.

‘Učešće u zločinu’

“Šušnjar je, zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem, učestvovao u stravičnom zločinu, koji je u javnosti poznat kao ‘Živa lomača’, u kojem je 14. juna 1992. godine u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvoreno preko 70 civila muslimana, među kojima je bilo žena, koje su prethodno silovane, kao i djece, a najmlađa žrtva bila je beba od dva dana, koja nije uspjela dobiti ni ime. Mučeni su i na kraju živi zapaljeni. Osmero se uspjelo spasiti. Dvoje od njih osam preživjelih žrtava monstruoznog zločina do danas je umrlo”, navodi se u ranijem saopćenju Udruženja “Žena – žrtva rata”. 

Za ovaj zločin Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Milana i Sredoja Lukića za progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumana činjenja i istrebljenje, kao i ubistva i okrutne torture.

Milan Lukić je 4. decembra 2012. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

“Želimo učiniti sve da ovaj zločin protiv čovječnosti, koji ne zastarijeva i koji ima univerzalnu nadležnost, bude do kraja rasvijetljen, a počinioci osuđeni i kažnjeni, ne samo pred ICTY-em, koji je na kraju svog mandata, nego i pred nacionalnim sudovima”, saopćilo je Udruženje “Žena – žrtva rata” prije donošenja odluke suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije