Pariz tvrdi kako je Macron htio ‘prodrmati Evropu’

Francuski predsjednik je upozorio evropske članice NATO-a da se više ne mogu osloniti na SAD (EPA)

Gruba dijagnoza Emmanuela Macrona da je NATO doživio “moždanu smrt” uznemirila je druge Evropljane, ali to je rizik na koji je francuski predsjednik spreman ako bi ih to spriječilo da zatvaraju oči pred sve opasnijim svetom, objašnjavaju u petak zvaničnici u Parizu.

Macron je u intervjuu za Economist u četvrtak rekao kako je Sjevernoatlantska alijansa na samrti, a kako se Evropa nalazi na ivici ponora, prenosi Tanjug.

On je upozorio evropske članice NATO-a da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Američke Države, odnosno kako se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu država članica Alijanse.

Nelagoda na istoku Evrope

Iako je Macron dugo tražio od Evrope da razmišlja o sebi kao autonomnoj “suverenoj sili”, njegova sumorna ocjena o 70-godišnjem NATO-savezu izazvala je snažne reakcije, a njemačka kancelarka Angela Merkel čak ju je nazvala previše “drastičnom”.

Ali, Macron (41) smatra kako je neophodno da se neke stvari kažu otvoreno. kako bi se Evropa protresla iz učmalosti pred samit NATO-a 4. decembra u Londonu.

“Savršeno smo svjesni rizika”, kazao je neimenovani francuski zvaničnik za Reuters.

“Kad to tako kažete, neizbježno je da izazovete iritiranost, tenziju, ponekad i podjele. To može u početku povrijediti, ali ponekad postane osnova za buduće jedinstvo.”

Neke države, dodao je, žele gurnuti pod tepih ono što se dešava u Siriji, a Pariz to smatra izuzetno opasnim.

Macronovi komentari izazvali su priličnu nelagodnost u istočnoj Evropi, koja vidi SAD kao jedinog garanta svoje nezavisnosti od Rusije, navodi Reuters.

“Ne mogu reći da nas je ova izjava baš usrećila”, rekao je litvanski predsjednika Žitanas Nauseda.

Iz Estonije oglasio se potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u Parlamentu Marko Mihkelson, koji je kazao da Macronova izjava šalje “opasan signal”.

‘Nemamo definiran plan’

Poljska je, također, izrazila “zabrinutost”.

Međutim, francuski zvaničnici kažu kako je Macron samo rekao ono što je očigledno i kako je prethodno američki predsjednik Donald Trump doveo u pitanje američku posvećenost NATO-u, nazivajući ga “zastarjelim”.

“Ideja je bila da se podstakne debata. Nije na nama da odlučimo dokle će ići. Nemamo unaprijed definiran plan”, kazao je jedan francuski zvaničnik.

Izvor: Agencije