Pariz priznaje Palestinu ako propadnu pregovori

Fabius: Francuska će morati napraviti ono što misli da treba (AFP)

Francuska je u petak upozorila kako će priznati palestinsku državu ukoliko napori, čiji je cilj prevladati zastoj u pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, propadnu te predložila dvogodišnji rok za okončanje sukoba uz pomoć rezolucije Ujedinjenih naroda.

Zastupnici će 2. decembra održati simbolično parlamentarno glasanje o tomu treba li Francuska vlada priznati Palestinu kao državu.

Taj potez izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je velikom greškom, no ta odluka neće obilježiti značajnu promjenu u francuskoj politici.

“Ukoliko krajnji napori da se postigne rješenje putem pregovora propadnu, Francuska će morati napraviti ono što misli da treba, a to je bez odgode priznati palestinsku državu. Spremni smo za to”, rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pred zastupnicima.

Potrebna podrška

Istakao je da, ako prijedlog bude usvojen, to neće odmah značiti promjenu diplomatskog stava Pariza.

Dodao je da ni Francuska, nakon sličnih poteza Švedske, Velike Britanije, Irske i Španije, ne može ignorirati taj sukob bez kraja.

“Potrebna je podrška, neki će reći i pritisak međunarodne zajednice, kako bi se objema stranama pomoglo da naprave konačan korak prema miru”, smatra francuski ministar.

Fabius je rekao da Francuska radi s partnerima kako bi se postigla rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja bi ponovno pokrenula pregovore propale u aprilu, koji bi se dovršili za dvije godine.

Izvor: Agencije