Pariz planira do 2030. zabraniti sve automobile osim električnih

Proširenje zabrane na benzinske automobile radikalna je eskalacija politike protiv zagađenja u francuskoj prijestonici (EPA)

Pariz će do 2030. godine zabraniti ulazak u grad svim automobilima s benzinskim i dizelskim motorima, saopćile su pariske gradske vlasti.

Ovim potezom ubrzat će se planovi za odvikavanje zemlje od automobila na fosilna goriva i prijelaz na električna vozila u gradu koji često mora uvoditi privremene zabrane vožnje zbog onečišćenja zraka.

Pariske vlasti u saopćenju navode da je Francuska već odredila da će 2040. godine biti kraj za automobile ovisne o fosilnim gorivima te da to zahtijeva brže postepeno ukidanje u velikim gradovima.

“Ovdje je riječ o dugoročnom planiranju, sa strategijom koja će smanjiti emisije plinova s efektom staklenika”, rekao je Christophe Najdovski, zvaničnik odgovoran za saobraćajnu politiku u uredu gradonačelnice Anne Hidalgo.

Radikalna politika protiv zagađenja

“Saobraćaj je jedan od najvećih proizvođača plinova s efektom staklenika i zato planiramo napuštanje vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem do 2030. godine”, rekao je on za lokalni radio.

Pariz, koji će 2024. biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara i u kojem je postignut posljednji globalni sporazum protiv klimatskih promjena, ranije je najavio zabranu upotrebe vozila s dizelskim motorima prije početka Olimpijskih igara.

Proširenje zabrane na benzinske automobile radikalna je eskalacija politike protiv zagađenja u francuskoj prijestonici, jednoj od najposjećenijih u svijetu.

Izvor: Agencije