Pariz: Nema dogovora o klimatskim promjenama

Pregovori u Parizu o postizanju globalnog dogovora o klimatskim promjenama produženi su do sutra. 

Predstavnici 195 zemalja radili su tokom noći kako bi prevazišli razlike u vezi s najnovijim nacrtom sporazuma.

Delegati tvrde kako su blizu postizanja konačnog dogovora, iako je prvobitni trebao biti usaglašen danas.

Iz Ujedinjenih naroda stiže ocjena da se rok probija kako bi dogovor bio jači.

“Mislim da postoji snažno osjećanje optimizma, ima snažne odlučnosti da se dođe do najboljeg mogućeg dogovora i zato su dali sebi dodatna 24 sata. Ne mislim da se u ovim hodnicima vidi bilo kakav osjećaj nervoze ili zabrinutosti. Mislim da postoji stvarni i stalni optimizam da ćemo sutra dobiti dobar dogovor”, kazao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Učinci klimatskih promjena

Domaćin sastanka, francuski šef diplomatije, najavljuje ambiciozni i obavezujući dogovor koji će obuzdati loše učinke klimatskih promjena.

“Danas će se raditi na tekstu, a ja nastavljam konsultacije. Zato tekst neću predstaviti u petak uvečer, kao što sam mislio, već u subotu rano ujutro. I moći ćemo donijeti neophodne odluke tokom dana. Ali, atmosfera je dobra i stvari su pozitivne. Ide se u pravom smjeru, ali ima mnogo posla koji treba obaviti”, kazao je ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.

Johan Rockstroem, profesor na Univerzitetu u Stockholmu, tvrdi da je vrlo važno da konferencija prepozna potrebu za dostizanjem jako ambicioznih ciljeva kako bi se ostalo što niže od dva stepena Celzija.

“Naučno, zabrinjava nas to jer mora biti potkrijepljeno konzistentnim načinom kako postići da ostanemo ispod tih sigurnih ili barem izvodljivih globalnih granica. Kako sada stvari stoje, u tekstu nema kvantitativnih ciljeva do 2050, koji bi znanstveno zaista bili preporučljivi, jer bi to onda zaista pokazalo da se transformiramo prema dekarboniziranoj budućnosti”, zaključio je Rockstroem.

Izvor: Al Jazeera