Pariz: Nema bacanja hrane u supermarketima

Svi veliki supermarketi će morati potpisati ugovore sa nekom dobrotvornom grupom kako bi prosljeđivali donacije u hrani (EPA)

Parlament Francuske jednoglasno je izglasao zabranu bacanja hrane u velikim supermarketima, a jedna od najbitnijih stavki je zabrana uništavanja neprodanih prehrambenih proizvoda.

Prema ovog zakonskom aktu, koji je dio šireg zakona o energiji i okolišu, supermarketi će sve neprodane prehrambene proizvode koji su i dalje u jestivom stanju morati donirati dobrotvornim organizacijama, a ostale kao hranu životinjama ili osnovu za stvaranje gnojiva u poljoprivredi.

Svi veliki supermarketi će morati potpisati ugovore sa nekom dobrotvornom grupom kako bi prosljeđivali donacije u hrani.

„Skandalozno je vidjeti prosipanje izbjeljivača u kontejnere supermarketa po hrani koja je i dalje u jestivom stanju“, kazao je parlamentarac iz reda socijalista Guillaume Garot.

Francuzi bacaju do 30 kilograma hrane

U posljednje vrijeme neke prodavnice prosipaju izbjeljivač u kontejnere nakon što bace hranu kako bi je napravili nejestivom.

Na godišnjem nivou svaki stanovnik Francuske baci 20 do 30 kilograma hrane u prosjeku, a procjenjuje se da ta hrana vrijedi između 13 i 22 miliona dolara, prenosi agencija AFP.

Vlada u Parizu se nada da će prepoloviti količine bačene hrane do 2025.

Prošlog mjeseca francuski zastupnici su predstavili 39 sugestija državnim vlastima kako da se prestane sa bacanjem hrane, a jedna od njih je da Francuzi, nakon obroka u restoranu, ostatke nose kući.

Lider Francuske federacije za trgovinu i distribuciju Jacques Creyssel kazao je kako je greška da novi zakon cilja samo velike supermarkete, za koje smatra da predstavljaju izvor tek pet posto bačene hrane.

Gotovo trećina hrane u svijetu se pokvari ili baci prije nego što dođe do ljudi, pokazuju podaci UN-a.

Bacanje 1,3 milijarde tona hrane svake godine u svijetu izaziva ekonomski gubitak 750 milijardi dolara i značajnu štetu okolini.

Izvor: Agencije