Pariz i London potpisuju ‘novi’ sporazum o migrantima

Približno 8.000 izbjeglica i migranata kampovalo je u Calaisu, ali krajem 2016. srušena je njihova 'džungla' (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May u četvrtak će tokom bilateralnog samita blizu Londona potpisati novi sporazum kako bi se bolje nosili s problemom izbjeglica i migranata koji žele iz Francuske stići do Velike Britanije.

Dvoje čelnika također će govoriti o jačanju vojne saradnje i mogućoj francuskoj posudbi slavne Tapiserije iz Bayeuxa Velikoj Britaniji.

Elizejska palača navodi da će oni potpisati sporazum koji će nadopuniti sporazume iz Touqueta, na snazi od 2004. godine, koji nikad nisu uspjeli zaustaviti priljeve izbjeglica i migranata u Calais, luku kroz koju posljednjih godina prolaze brojni potajni imigranti koji žele prijeći kanal La Manche.

Nehumani uvjeti u ‘džungli’

Približno 8.000 izbjeglica i migranata kampovalo je u tom gradu, ali krajem 2016. godine srušena je njihova “džungla”.

Stanje se donekle popravilo, ali nije u potpunosti riješeno.

Prema podacima vlasti, između 350 i 500 migranata i dalje se nalazi u luci, u pokušaju prelaska La Manchea.

Nehumani uvjeti u kojima žive trn su u oku Macrona u trenutku kad se sprema predstaviti novu migracijsku politiku, obilježenu humanošću, bez obzira na kritike nekih organizacija za zaštitu migranata.

U Francuskoj ima mnogo nezadovoljnih koji upozoravaju da Pariz trpi posljedice problema koje se prvenstveno odnose na Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije