Oglasi

Pariz: Dvije milijarde eura za radna mjesta

Francuska će preusmjeriti dvije milijarde eura iz budžeta za 2013. godinu za otvaranje novih radnih mjesta.
Cahuzac: Sredstva neće biti ostvarena povećanjem deficita ili poreza, već iz postojećeg budžetaAFP

Francuska će preusmjeriti dvije milijarde eura iz budžeta za 2013. godinu za otvaranje novih radnih mjesta, u sklopu napora za smanjenje nezaposlenosti, izjavio je francuski ministar za budžet Jerome Cahuzac.

S obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u Francuskoj od 10,3 posto najviša u posljednjih 13 godina, predsjednik Francois Hollande je obećao da će ove godine popraviti tu tešku situaciju i nada se da će plan za otvaranje hiljada novih radnih mjesta, uz podršku države i davanje poticaja kompanijama da zapošljavaju mlade, brzo početi djelovati, prenosi Reuters.

Ministar Cahuzac je nedavno rekao da će Vlada iz predostrožnosti povećati budžetske rezerve od 6,5 milijardi eura, koje se obično koriste za slučajeve prirodnih katastrofa ili za vojne operacije, za dodatne dvije milijarde eura.

"Na moj zahtjev, predsjednik i premijer su odlučili povećati budžetske rezerve zato što smatramo da će biti potrebno više sredstava za finansiranje otvaranja novih radnih mjesta uz podršku države", istakao je Cahuzac.

On je dodao da sredstva neće biti ostvarena povećanjem deficita ili poreza, već iz postojećeg budžeta.

Izvor: Agencije