Pariz apelira na Iran: Obustavite akcije u vezi s balističkim raketama

Francuska reagira na najave iranskog predsjednika da će biti poslata dva satelita u svemir koristeći rakete napravljene u Iranu (EPA)

Francuska je pozvala Iran da odmah obustavi sve aktivnosti povezane sa balističkima raketama koje mogu da nose nuklearno oružje, nakon što je Teheran saopštio da bi mogao da u narednim sedmicama pošalje u orbitu dva satelita.

“Francuska podseća da iranski raketni program nije u skladu sa Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija” izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Francuske Agnes von der Muhll novinarima, preneo je Reuters.

Francuska poziva Iran da odmah prekine sve balističke aktivnosti vezane za rakete napravljene da nose nuklearno oružje, uključujući testove koji koriste tehnologiju balističkih raketa.

Teheran: Neodgovorne i netačne tvrdnje

Von der Muhll je reagovala na komentare iranskog predsednika Hassana Rouhanija, koji je u četvrtak rekao da će biti poslata dva satelita u svemir koristeći rakete napravljene u Iranu.

Iran je pozvao Francusku da izbegava ponavljane “neodgovorne i netačne tvrdnje” o aktivnostima Teherana povezanih sa balističkima raketama, izvestila je iranska državna televizija.

“Odbrambeni raketni program Irana koji je razvijan u Iranu je prirodno nacionalno pravo Irana”, kazao je portparol Ministarstva vanjskih poslova te zemlje Bahram Qasemi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije