Pariška policija utvrđuje da li je napadač imao pomagače

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike (EPA)

Francuska policija uhapsila je danas devet osoba nakon što je napadač odsjekao glavu profesoru u predgrađu Pariza u petak, saopštili su iz pariske policije, prenosi Tanjug.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike.

Francuski mediji su ranije izvijestili da je riječ o tinejdžeru iz Čečenije rođenom u Moskvi.

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao “Allah je veliki”.

Žrtva profesor historije

Njegova žrtva, profesor historije, pokazivao je učenicima crtane filmove poslanika Muhameda na času koji je trebalo da pokaze đacima šta znači sloboda izražavanja.

Predsjednik Emmanuel Macron je nazvao zločin “islamskim terorizmom.”

Četiri rođaka napadača, uključujući i maloljetno lice, pritvoreni su nekoliko sati nakon napada u predgrađu Conflans St. Honorineu, gdje živi srednja klasa, prenio je Reuterss.

Nakon toga, još pet osoba je završilo u pritvoru, među njima i roditelji đaka na koledzu Bois d'Aulnea, gdje je profesor predavao.

Muslimanska zajednica osudila ubistvo

Lideri muslimanske zajednice su osudili ubistvo, a Tarek Oubrou, imam džamije u Bordeauxu, odbacio je tvrdnju da je zločin u stvari sukob civilizacija.

“Civilizacija nije kada osoba ubije nedužnu osobu, to je barbarskii čin”, rekao je Oubrou dodajući da je niz napada terorista ili njihovih simpatizera poražavajući za muslimansku zajednicu u Francuskoj.

“Svaki dan koji prođe bez incidenta je blagoslov. Nalazimo se između čekića i nakovanja. Ovo su napadi na državu, društvo, mir i suštinu religije, a to je zajedništvo”, dodao je on.

Izvor: Agencije