Parafiran dogovor o Ljubljanskoj banci

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade Slovenije Tone Kajzer parafirali su Memorandum o saglasnosti između dviju vlada.

EK pozdravila dogovor

Evropska komisija (EK) je pozdravila u četvrtak dogovor između Hrvatske i Slovenije o rješavanju pitanja LB-a i na tome čestitala objema zemljama, izjavio je glasnogovornik za proširenje Peter Stano.

“Pozdravljamo vijest iz Ljubljane i Zagreba da je pronađeno rješenje za pitanje LP-a. Komesar Štefan Fule smatra to dobrim dogovorom za obje zemlje i dobrim dogovorom za proširenje. To je, također, dobar primjer kako zajednički napori u dobrosusjedskim odnosima donose korist objema zemljama i pružaju osnovu za rješavanje otvorenih pitanja. Dogovor o rješavanju pitanja LB-a kulminacija je napora obiju strana i čestitamo Hrvatskoj i Sloveniji na njihovoj spremnosti i odlučnosti da se to pitanje riješi te se veselimo formalnom usvajanju dogovora u ponedjeljak”, rekao je Stano.

Memorandumom je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke (LB) pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje, a slovenska Vlada odmah će u Parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU).

Pusić je dodala da bi pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao biti ratificiran do kraja marta, saopćilo je hrvatsko Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Potvrda slovenske Vlade

Slovenska Vlada potvrdila je memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom Parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana, rekao je slovenski premijer Janez Janša.

“Slovenska Vlada danas je potvrdila memorandum, odnosno sporazum dviju vlada kojim se pitanje u hrvatski javni dug preuzetih deviznih depozita bivše Ljubljanske banke Zagreb ponovo vraća u okvir rješavanja prema sukcesijskom sporazumu sjednica bivše Jugoslavije”, rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Nema štete za Hrvatsku

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da za Hrvatsku nema nikakve štete od potpisivanja Memoranduma sa Slovenijom.

Milanović je to rekao na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, odgovarajući na pitanje je li parafirani dokument štetan za Hrvatsku, s obzirom na činjenicu da je Slovenija čitavo vrijeme tražila upravo da se pitanje Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije.

“Nema nikakve štete. Zastoj je institut koji u našem procesnom pravu traje ograničeno. Međutim, ovo radimo u dobroj vjeri. Probat ćemo pregovarati najbolje što možemo. U ovih 20 godina nismo bili pretjerano uspješni, a vidjet ćemo što možemo napraviti u okviru pregovora o sukcesiji. Činjenica je da i jedna i druga strana prepoznaju da taj problem postoji, da nekakav dug postoji. Vidjet ćemo”, rekao je Milanović.

Naglasio je da Hrvatska ne misli izigrati ono što potpiše, barem dok je on na čeluVvlade, te ponovio da će u ponedjeljak ujutro u Mokricama potpisati memorandum sa slovenskim kolegom Janezom Janšom.

Rezultat kompromisa

Milanović je kazao ranije da je memorandum rezultat kompromisa, “do kojega se relativno lako došlo, nakon što se stvorila politička volja”.

“Što je bilo, bilo je, otklonili smo prepreku koja nikada i nije trebala biti prepreka”, poručio je Milanović.

Kad je riječ o stavljanju u mirovanje sudskih postupaka u Hrvatskoj, kazao je kako mu nikada nije bilo jasno komu ti postupci smetaju.

“U tim postupcima zastajemo, prenosimo razgovor na područje sukcesije, i to je to. Obje strane su zadovoljne i ne shvaćam kakva je opasnost ležala u tim postupcima. Da je Hrvatska tu imala utjecaja, valjda bismo u zadnjih 20 godina uspjeli ishoditi nešto pozitivno za nas na našim sudovima, a nismo”, rekao je Milanović.

Izvijestio je i da će parafirani memorandum slovenska Vlada prihvatiti na sjednici koja je upravo u toku i ovlastiti Janšu da ga potpiše.

Izvor: Agencije