Papirna ili plastična zdravstvena knjižica

Građani Srbije od oktobra mijenjaju stare zdravstvene knjižice za nove, plastične. Fond za zdravstveno osiguranje kaže da će nove kartice osuvremeniti zdravstveni sistem.

Ipak, zaštitnik građana i sindikati liječnika upozoravaju da je cijeli ovaj proces, nepotreban trošak.

Stara papirna ili nova plastična knjižica? Iako je prije dvije godine usvojen Zakon koji predviđa zamjenu starih novim dokumentima, sada mnogi postavljaju pitanje – da li ima potrebe za tim?

Samo dokaz

„Ako plastična kartica donosi konkretnu korist za građane ja ću prvi da je uzmem,  ali sam dužan kao zaštitnik građana, bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne, da upozorim da ovo veoma ozbiljno liči na nepotreban trošak“, kazuje Saša Janković, ombudsman.

U ljekarskim sindikatima smatraju da nove plastične kartice neće olakšati ni procedure građanima, a ni posao ljekarima. Plastične knjižice sadržaće samo osnovne informacije o ličnosti, bez podataka iz zdravstvenog kartona, što je čak i manje od onoga što piše u starim dokumentima.

„Ta zdravstvena kartica je samo dokaz plaćenog zdravstvenog osiguranja. I to je ono što je fondu možda potrebno, da ima evidenciju da bi mogao posredno da vrši evidenciju potrošnje u zdravstvu, ali to je vezano samo za potrebe fonda i ni za šta više“, govori Nevenka  Dimitrijević, Sindikat ljekara i farmaceuta  Srbije.

U Fondu za zdravstveno osiguranje ne ulaze u opravdanosti zamjene. Kažu, samo poštuju Zakon.

Zamjenu kartica platiće građani. Jedna košta 4,5 eura, što je ukupno blizu 20 miliona eura. Samo na kupovinu čitača kartica biće potrošene još desetine hiljada eura. Upravo u tim sumama ombudsaman i sindikati vide problem.

„Mislim da je građanima preče da imaju pravo da se leče, da imaju dovoljno lekova, da u situacijma u kojima su neophodne transplantacije, da to država može da finansira, da se smanje liste čekanja, da je to mnogo preče nego da papir za 30 miliona evra menjamo za plastiku“, ističe Saša Janković.

Najbolje rješenje

U prvoj turi štampano je 1,2miliona novih knjižica. Zamjene su probno počele u Valjevu, a od oktobra bi nove knjižice trebalo da dobiju i građani drugih gradova.

„Da li će papirne knjižice otići u istoriju, saznaćemo narednih dana. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje traže da se o tome izjasni vlada, a ombudsman je najavio da će Skupštini predložiti  izmenu Zakona. Prema njegovom mišljenju, najbolje rešenje je da plastične kartice budu stvar slobodnog izbora, a ne obaveza“. Javlja Al Jazeerina Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera