Papa: Znam da sam pozvan da vodim bitku protiv korupcije

Sveti otac priznaje kako ne zna da li će dobiti bitku protiv korupcije (EPA)

„Korupcija se, nažalost, dešava kroz historiju. Neko dođe da raščisti stvari, ali ona se ponovo pokrene, dok druga osoba ne dođe da zaustavi truljenje“, izjavio je papa Franjo za italijansku novinsku agenciju Adnkronos.

„Crkva ostaje snažna, ali je korupcija duboko ukorijenjeni problem nad kojim smo izgubili nadzor tokom stoljeća“, rekao je.

Kada je postao Papa 2013. i prije nego što se počeo suočavati s mutnim vatikanskim finansijama, papa Franjo uopće nije znao kakve će malverzacije otkriti – od sumnjive zloupotrebe donacija katoličkih vjernika za humanitarne agencije do višemilionskih dolarskih ulaganja u nekretnine širom svijeta.

Talac nevidljivog neprijatelja

U svojoj javnoj i beskompromisnoj borbi protiv korupcije, papa Franjo odaje utisak krajnje konkretnog, praktičnog i odlučnog Pape koji stoji sam unutar vatikanskih zidina, koji je voljen među masama vjernika, ali je talac nevidljivog neprijatelja, navodi agencija Adnkronos.  

Papa priznaje kako ne zna da li će dobiti tu bitku ili ne, ali je siguran u jedno: „Znam da sam pozvan da vodim bitku – Gospod će biti taj koji će presuditi da li sam postupio ispravno ili pogrešno. Iskreno govoreći, nisam veliki optimista, ali imam vjere u Boga i one koji su mu odani“, kazao je on smiješeći se.

„Ne vjerujem da postoji ijedna osoba unutar ili izvan Vatikana koja se protivi iskorjenjivanju zla korupcije. Nema posebne strategije, način da se to učini veoma je jednostavan – da nastavite s tim i nikada ne stanete, poduzimajući male ali veoma konkretne korake tim putem“, izjavio je papa Franjo.

Izvor: Agencije