Papa zamjera Crkvi u Čileu na oholosti i elitizmu

Papa Franjo dugo je bio svećenik na terenu (EPA)

Papa Franjo zamjerio je predstavnicima Katoličke crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da “sve promijene” kako bi odgovorili na odljev vjernika, u govoru u katedrali u Santiagu, koji je javnost očekivala s velikim nestrpljenjem.

“Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim ‘smrtnicima'”, istaknuo je, kritikujući “elitističko” ponašanje.

Naprotiv, narod želi “pastire i posvećene osobe koje imaju sućuti, koje znaju pružiti ruku, koje se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji”.

Papa, koji je dugo bio svećenik na terenu, obilazeći siromašne četvrti u rodnom Buenos Airesu, redovno poziva da se iz Crkve izbaci “klerikalizacija”, pod kojom podrazumijeva da se ne sluša vjernike i da se bude prekrut.

“Ranjena Crkva kadra je razumjeti rane današnjeg svijeta”, ocijenio je.

Pred biskupima, s kojima se poslije našao u užem društvu, papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na mini revoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve.

Osuda nasilja nad djecom

“Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao ‘papige’ ponavljati ono što im kažemo”, istaknuo je papa.

Treba “sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea, a ne za samoočuvanje svećenika”, dodao je papa.

Papa se sastao s “manjom grupom žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke.

“Niko drugi nije bio prisutan. Samo papa i žrtve”, a susret je upriličen u apostolskoj nuncijaturi u Santiagu, dodao je.

“Tako su mogli govoriti papi o svojoj patnji, a on ih je saslušao i molio za njih”, rekao je Burke.

Papa je prije toga u predsjedničkoj palači, La Monedi, rekao da osjeća “bol i stid zbog nepopravljive štete koju su crkveni službenici nanijeli djeci”.

Izvor: Agencije