Papa za potpunu zabranu nuklearnog oružja

Više od 70 godina nakon što su atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, UN pregovara o zabrani nuklearnog oružja (AP)

Papa Franjo pozvao je u utorak Ujedinjene narode da usvoji potpunu zabranu nuklearnog oružja, u poruci objavljenoj povodom početka konferencije o ovom pitanju u New Yorku, prenose agencije.

Više od 70 godina nakon što su atomske bombe bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, Generalna skupština UN-a u ove sedmice je počela pregovore o zabrani nuklearnog oružja, ali bez učešća nekih od ključnih država.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska nalaze se među onim državama koje bojkotiraju pregovore, a svoje protivljenje sporazumu o zabrani nuklearnog oružja opravdavaju time što smatraju kako je on nerealan u sadašnjim krizama.

Lažni osjećaj sigurnosti

Poglavar Rimokatoličke crkve je sudionike konferencije pozvao da budu hrabri i umjesto „nuklearnog odvraćanja“ izaberu potpunu zabranu. 

Generalna skupština UN-a u decembru je sa 113 glasova “za” usvojila rezoluciju o početku pregovora o sastavljanju „zakonski obavezujućeg dokumenta za zabranu nuklearnog oružja, što bi dovelo do njegove potpune eliminacije“ i pozvala sve članice da učestvuju u tom procesu.

Papa Franjo je u svojoj poruci poručio kako međunarodni mir i stabilnost ne mogu biti temeljeni na lažnom osjećaju sigurnosti, na prijetnji uzajamnog uništenja ili na održavanju ravnoteže moći.

„Međunarodna zajednica je pozvana da usvoji dugoročnu strategiju za ostvarenje mira i stabilnosti i odrekne se kratkovidnog pristupa rješavanju problema nacionalne i međunarodne sigurnosti“, rekao je on.

Stav američke ambasadorice

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je rekla tokom otvaranja pregovora o sporazumu kako za svoju porodicu želi svijet bez nuklearnog oružja.

„Ali, trebamo biti realni. Vjeruje li iko da bi se Sjeverna Koreja složila sa zabranom nuklearnog oružja“, upitala je ona.

Papa, pak, poziva države da izbjegavaju „uzajamne optužbe i polarizaciju koje ometaju dijalog umjesto da ga ohrabruju“.

Izvor: Agencije