Papa: Vjerodostojnost Katoličke crkve je ozbiljno potkopana

Papa Franjo je pozvao vodeće katoličke biskupe svijeta idućeg mjeseca u Vatikan (EPA)

Papa Franjo je kritizirao biskupe SAD-a jer nisu pokazali jedinstvo u skandalu oko seksualnih zlostavljanja i rekao da se moraju okončati unutarnje razmirice u pogledu krize koja je ozbiljno potkopala vjerodostojnost Katoličke crkve u Americi.

U dugom i vrlo neuobičajenom pismu, poslanom dok su se američki biskupi na sedam dana povukli kako bi razmotrili sve širu krizu, papa je rekao da skandal pokazuje hitnu potrebu za novim pristupom upravljanju i promjenom načina razmišljanja u Crkvi.

“Vjernici i misija Crkve i dalje uveliko trpe zbog zloupotrebe moći, nesavjesnosti i seksualnih skandala te njihovog lošeg rješavanja”, napisao je papa, dodavši da su se biskupi više “usredotočili na međusobne prozivke nego na nalaženje puta za pomirenje”.

Zaštititi maloljetnike

Papa Franjo je pozvao vodeće katoličke biskupe svijeta idućeg mjeseca u Vatikan kako raspravili pitanje zaštite maloljetnika.

Uoči tog skupa, američki biskupi su se u srijedu okupili u okolici Chicaga na sedam dana molitve i duhovnih razmatranja.

“Vjerodostojnost Crkve je ozbiljno potkopana i umanjena tim grijesima i zločinima, ali još i više nastojanjima da ih se zaniječe ili prikrije”, rekao je papa.

On je kazao da je zabrinut zbog situacije i da se nadao lično pridružiti američkim biskupima, ali da to nije mogao iz “logističkih razloga”.

Izvor: Agencije