Papa upozorava na ‘nevidljive zidove’

Čini se da je najlakše postaviti natpise i etikete koje zamrzavaju i stigmatiziraju, kaže papa Franjo (EPA)

Papa Franjo je tokom posjeta zatvoru za maloljetnike u Panami, u sklopu Svjetskih dana mladih, upozorio na “nevidljive zidove”, koji “marginaliziraju, odvajaju i izoliraju” ljude.

“Čini se da je najlakše postaviti natpise i etikete koje zamrzavaju i stigmatiziraju, ne samo prošlost, već i sadašnjost i budućnost osoba. Te etikete donose samo podjele: ovdje su dobri, a tamo loši, ovdje su pravedni, a tamo grešnici”, rekao je on mladim zatvorenicima u zatvoru u gradu Pacora, 40-ak kilometra od glavnog grada.

“Taj stav sve zagađuje, jer podiže nevidljivi zid, koji sugerira da se marginaliziranjem, odvajanjem i izoliranjem magično rješavaju svi problemi”, dodao je papa, prenosi Hina.

Neposredno prije toga, jedan od zatvorenika koji želi postati kuhar ispričao je papi svoj duhovni put nakon hapšenja 2016. godine.

“Zahvaljujem Vam što se odvojili vremena da poslušate jednu mladu osobu lišenu slobode poput mene i nemam riječi kojima bih opisao slobodu koju osjećam u ovom trenutku. Zahvaljujem vam na tome.”

Vrijeme za mlade

Prilikom svjetskog susreta katoličke omladine, koji traje do nedjelje u Panami, papa je našao vremena za mlade marginalce.

On je ispovijedio mlade zatvorenike, koji bi mu trebali pokloniti svoje slike.

Stigavši u “papamobilu”, Jorge Bergoglio je iz zatvora otišao helikopterom jedan sat kasnije.

Dan ranije, tokom dana posvećenog politici, papa je pozvao na izbjegavanje “daljnjih patnji” Venecuelaca, nakon naglog pogoršanja napetosti u Caracasu, i potaknuo je Crkvu da pomogne vjernicima da nadvladaju strahove i nepovjerenje prema latino-američkim migrantima.

Izvor: Agencije