Papa ubistva Armena nazvao genocidom

Povodom obilježavanja stote godišnjice masovnih ubistava Armena između 1915. i 1917. kada je Osmansko carstvo bilo pri kraju, Papa Franjo je taj je događaj nazvao prvim genocidom 20. stoljeća.

Papa je zajedno s armenskim patrijarhom vodio misu po armenskom vjerskom obredu u spomen 100-te godišnjice tih ubistava. Misi je prisustvovao i armenski predsjednik Serzh Sargsyan.

“Tokom prošlog vijeka, ljudska rasa je doživjela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra ”prvim genocidom 20. vijeka”, pogodila je armenski narod”, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.   

Papa se osvrnuo i na ostale velike zločine čiji je cilj bio uništenje jednog naroda.

Prolivanje krvi

“Druge dvije tragedije počinili su nacisti i staljinisti. U novije vrijeme svjedočili smo masovnom istrebljenju ljudi u Kambodži, Ruandi, Burundiju, u Bosni. Čini se da ljudski rod nije sposoban da stane na kraj prolivanju krvi nevinih ljudi”, istakao je Papa Franjo.

Turska i Armenija diplomatske odnose uspostavile su 2009. godine.

Prošle godine je tadašnji turski premijer Recep Tayyip Edrogan uputio riječi saučešća unucima svih Armenaca koji su izgubili živote između 1915. i 1917. godine.

Turska priznaje kako su brojni Armen poginuli tokom sukoba između Turske i Rusije, no negira kako je riječ o 1,5 miliona ubijenih, koliko tvrde Armeni.

Oni tvrde da ih je milion i po ubijeno tokom raspada Osmanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica taj masakr nazove genocidom.

Ambasador Vatikana u Ankari Antonio Lucibello pozvan je na razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani diplomatski izvor javlja da je ambasador Lucibello pozvan na razgovor sa nadležnim zvaničnicima turskog Ministarstva, a nakon jutrošnje izjave poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje o stradanjima Armena u događajima koji su se desili 1915. godine.

Jutrošnju misu u Vatikanu papa Franjo je posvetio Armenima koji su izgubili živote u sukobima 1915. godine i u obraćanju prisutnima je te događaje nazvao “genocidom”.

Armenski lobi…

“Prvi genocid u 20. stoljeću desio se nad Armenima”, kazao je papa Franjo.

Pomenuti događaji 1915. godine desili su se tokom Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se. Ti događaju su predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnij sceni radi na prikupljanju podrške da su Armenci tada bili žrtve “genocida“, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih se ne slaže sa tvrdnjama proarmenskih krugova.

Izvor: Al Jazeera i agencije