Papa u Tokiju pozvao na prekid korištenja nuklearnog oružja

Poglavar Rimokatoličke crkve bi trebao posjetiti Hiroshimu i Nagasaki (EPA)

Papa Franjo u nedjelju je odao počast žrtvama američke nuklearne bombe bačene na dva japanska grada, Hiroshimu i Nagasaki, krajem Drugog svjetskog rata i pozvao svijet da se oslobodi nuklearnog oružja koje je zločin, prenosi Hina.

Po dolasku u Hiroshimu papa Franjo položio je cvijeće na Spomenik miru, zapalio svijeću i molio se za mir, a zatim poslušao svjedočenja dviju preživjelih osoba.

“Osjećao sam se dužnim doći ovdje kao hodočasnik mira”, rekao je nakon toga 82-godišnji papa, koji je u subotu počeo četverodnevni posjet Japanu.

‘I danas čujemo krikove’

“Ovdje u bjesnilu eksplozije i vatre, nestalo je toliko mnogo muškaraca i žena, toliko nada i snova ostavljajući za sobom sjene i tišinu”, rekao je i nastavio: “Iz ponora tišine i danas čujemo krikove onih koji nisu više s nama”.

Korištenje atomske energije u ratne svrhe danas je, više nego ikada prije, zločin ne samo protiv dostojanstva ljudskog života već protiv svake budućnosti za naš zajednički dom, kazao je.

Po vjetrovitom i kišnom vremenu, papa Franjo u subotu je sletio u Tokio, gdje je uputio poziv na prekid korištenja nuklearnog oružja u jedinoj državi svijeta koja je pretrpjela nuklearni napad.

Ovo je drugi posjet Japanu jednoga pape.

Godine 1981. Japan je posjetio Ivan Pavao II, koji je tada također osudio upotrebu nuklearnog oružja u Hiroshimi i Nagasakiju.

Identična dva telegrama

Papa Franjo je u mladosti želio biti misionar u Japanu, državi u kojoj se manje od 0,5 posto stanovnika izjašnjava katolicima.

Tokom leta iz Bangkoka, gdje je proveo nekoliko dana, u sklopu prvog dijela turneje, papa je uputio dva identična telegrama, u kojima pozdravlja kineskog predsjednika Xija Jinpinga i predsjednika Tajvana Tsaija Ing-wena.

Telegram sličnog sadržaja uputio je i upraviteljici Hong Konga Carrie Lam, u kojem “njegovom stanovništvu, koje prolazi kroz silovito sedmomjesečno nasilje, želi mir i dobro”.

Izvor: Agencije