Papa: U 2018. izbaciti iz života ‘beskorisnu prtljagu’

Papa Franjo
Papa Feanjo kaže da treba dnevno izdvojiti trenutak tišine kako bi se vjernici približili Bogu (EPA)

Papa Franjo savjetovao je u ponedjeljak ljudima da u 2018. godini iz života odbace “beskorisnu prtljagu”, izbjegavajući “banalnost konzumerizma” i “prazna naklapanja”.

Poglavar Rimokatoličke crkve je svoja razmišljanja o pravom smislu života podijelio s vjernicima dok je služio novogodišnju misu u Bazilici svetog Petra, prenosi Tanjug agenciju AP.

Njegov recept da se dosegne srž života uključuje i da se dnevno izdvoji trenutak tišine kako bi se vjernici približili Bogu.

Izdvojiti trenutak tišine

Na taj način, rekao je papa, “ne dozvoljavamo da nam slobodu nagrize banalnost konzumerizma, buka reklama, bujica praznih riječi i svemoćni valovi praznog naklapanja i zaglušujuće dreke”.

Papa Franjo je preporučio vjernicima da ostave iza sebe “beskorisnu prtljagu svake vrste, kako bi otkrili ono što doista vrijedi i krenuli iz početka”.

Papa je također u ponedjeljak rekao da su migranti i izbjeglice “najslabiji i najpotrebitiji” na svijetu, iskoristivši svoje tradicionalno novogodišnje obraćanje da “da glas” tim nesretnim ljudima i da pozove svjetske čelnike da učine više da im pomognu.

Papa je gotovo 40.000 ljudi okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu podsjetio da je izabrao patnje migranata i izbjeglica kao temu Svjetskog dana mira Rimokatoličke Crkve, koji se tradicionalno obilježava 1. siječnja svake godine.

“Za taj mir, na koji svatko ima pravo, mnogi su spremni riskirati svoje živote putovanjem koje je često dugo i opasno, spremni na napore i patnje”, prenosi Hina.

‘Nemojmo utrnuti njihovu nadu’

“Molim vas, nemojmo utrnuti nadu u njihovim srcima, nemojmo ugušiti njihove nade u mir!”

U poruci u studenom pred Svjetski dan mira, Papa je rekao da političari koji raspiruju strah od migranata siju nasilje i rasizam.

Priznao je da prisustvo imigranata može pogoršati postojeće probleme, ali i apelirao da se pronađu praktični načini da ih se prihvati.

“Važno je da svi, građanske institucije, i oni u obrazovanju, socijalnoj skrbi i crkvenim organizacijama, budu odlučni osigurati mirnu budućnost izbjeglicama, migrantima, svima.”

Izvor: Agencije