Oglasi

Papa spreman posredovati u Venecueli

Pročitat ću pismo Nicolasa Madura i vidjeti šta se može učiniti, no prvi je uslov da to obje strane zatraže, kaže poglavar Katoličke crkve.
Vatikan i međunarodna zajednica prije toga trebaju poduzeti preliminarne korake, smatra papaEPA

Papa Franjo potvrdio je u utorak da je primio pismo venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura i rekao da je Vatikan voljan posredovati u Venecueli ako to zatraže obje strane.

On je tokom razgovora s novinarima u avionu na povratku iz Abu Dhabija kazao da još nije pročitao pismo.

Maduro je za italijansku mrežu Sky TG24 u ponedjeljak rekao da je poslao papi pismo, "tražeći od njega pomoć u procesu olakšavanja i jačanja dijaloga".

"Pročitat ću pismo i vidjeti šta se može učiniti, no prvi je uslov da to obje strane zatraže. Mi smo voljni", kazao je papa.

S obzirom na dosadašnje neuspjele pokušaje dijaloga, a jednu od njih vodio je i Vatikan, opozicija u Venezueli sumnjičava je i vjeruje da Maduro pokušava kupiti vrijeme.

Približiti dvije strane

Službena medijacija trebala bi biti posljednji korak u diplomatiji.

Vatikan i međunarodna zajednica prije toga trebaju poduzeti neke preliminarne korake, smatra papa.

"Treba pokušati približiti jednu stranu drugoj i početi proces dijaloga", rekao je.

Velike evropske zemlje pridružile su se SAD-u, koji je priznao opozicionog čelnika Juana Guaida za legitimnog predsjednika Venecuele do raspisivanja novih izbora, a podržala ga je i većina latinoameričkih zemalja, no Maduro odbija raspisati izbore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.