Papa: Smrtonosna ravnodušnost prema Bliskom istoku

Bliski istok danas plače, pati i šuti dok drugi gaze tu zemlju u potrazi za moći ili bogatstvom, upozorio je papa Franjo (EPA)

Papa Franjo pozvao je u subotu na mir na Bliskom istoku, osudivši “smrtonosnu ravnodušnost”, koja širi nasilje i potiče egzodus kršćana, prenosi Reuters.

On je na summitu vjerskih poglavara u Bariju govorio o “tamnim oblacima rata, nasilja i razaranja, primjerima okupacije i varijacijama fundamentalizma, prisilnim migracijama i zanemarivanju”.

“Sve se to dogodilo usred suučesničke šutnje mnogih. Ravnodušnost ubija i mi želimo podići naše glasove kako bismo se usprotivili toj smrtonosnoj ravnodušnosti. Želimo dati glas onima koji nemaju nikoga, onima koji samo mogu brisati svoje suze”, istaknuo je papa.

“Bliski istok danas plače, pati i šuti dok drugi gaze tu zemlju u potrazi za moći ili bogatstvom”, kazao je papa okupljenim predstavnicima kršćana.

Došli predstavnici 19 crkvi

Za dan ekumenske molitve i promišljanja, zajedno s čelnicima kršćanskih crkvi, papa je odabrao Bari jer se taj talijanski lučki grad opisuje kao “prozor prema Istoku”, zato što se u njemu čuvaju relikvije Svetog Nikole, kojega slave i katolici, i pravoslavci.

Na papin poziv, summitu se odazvalo 19 poglavara i predstavnika crkvi.

Na susretu su zastupljene pravoslavne crkve, istočne pravoslavne crkve, Asirska pravoslavna crkva, istočne katoličke crkve, a sudjeluju i predstavnici luterana te Bliskoistočnog vijeća crkvi.

Izvor: Agencije