Papa šalje pola miliona dolara podrške migrantima koji žele u SAD

Migranti
Migranti, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja nadajući se boljoj budućnosti u SAD-u, no on je zatvorio granicu (EPA)

Papa Franjo šalje pola milijuna dolara kako bi pomogao migrantima u Meksiku koji nastoje ući u Sjedinjene Države, prema izvješću Vatican Newsa.

Iznos donacije pape Franje od 500.000 dolara kao pomoć migrantima iz srednjoameričkih zemalja pristiglim u Meksiko će biti podijeljen na 27 projekata u 16 biskupija i meksičkih redovničkih zajednica koje su zatražile pomoć kako bi i dalje osiguravale smještaj, hranu i osnovne potrepštine, piše na internetskoj stranici “Petrovog novčića”, fonda Svete Stolice koji prikuplja sredstva za slične namjene, javio je u subotu Vatican News.

Nakon 4.000 kilometara koje su prešli pješačeći iz Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, u posljednjih nekoliko mjeseci tisuće migranata stiglo je u Meksiko – ističe se u priopćenju.

Muškarci i žene, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja, nadajući se boljoj budućnosti u Sjedinjenim Državama, ali su im one zatvorile granicu.

U Meksiko je u 2018. ušlo šest velikih karavana migranata, ukupno 75.000 ljudi, a najavljene su i druge skupine, stoji u priopćenju.

Jedna od najvažnijih tema pontifikata

Svi su ti ljudi zaustavljeni, ne mogu ući u Sjedinjene Države, nemaju kuće ni sredstava za život.

Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće njih, pružajući im najpotrebnije za život, od smještaja do odjeće, navodi priopćenje.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u listopadu prošle godine kako mu je honduraški predsjednik Hernandez rekao da “ljevičarske skupine” iz Središnje Amerike organiziraju neke od karavana migranata koje “financira Venezuela” kako bi dovele u pitanje suverenitet i granice Sjedinjenih Država.

Šef gvatemalske obavještajne službe Mario Duarte rekao je u veljači tijekom posjeta Washingtonu kako karavane migranata koje idu prema granici s SAD-om “dobro organiziraju” oni koji žele iskoristiti potrebite kao oružje.

“Ovo nije spontani događaj. Pomno je planiran. Dobro je organiziran”, rekao je Duarte dodajući kako različite obavještajne agencije i policija i vojne agencije imaju dokaze kako karavana prošlog listopada iz Hondurasa prema SAD-u nije bila inicijativa baze nego je unaprijed organizirana.  

Papa Franjo je potporu imigraciji učinio jednom od najvažnijih tema svoga pontifikata i stalno poziva zemlje da iskažu dobrodošlicu migrantima.

U nedjelju je pozvao na evakuaciju migranata iz logora u Libiji, s obzirom na to da sukobi u toj zemlji jačaju. 

Papine kritike Trumpu

Početkom mjeseca Papa je rekao kako migranti nose sa sobom bogatstvo multikulturalzma i multietnički svijet čime obogaćuju zemlje koje ih prime.

“Ne smijemo se bojati vode života, ove multietničnosti, ovog multikulturalizma”, rekao je Franjo izaslanstvu učenika, nastavnika i roditelja Instituta San Carlo, srednje škole iz Milana.

“Nemojte se plašiti migranata”, rekao je. 

U ožujku je napao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog prijedloga o izgradnji zida na granici SAD-a s Meksikom kako bi spriječio ilegalne migrante, krijumčarenje droge i ulazak kriminalaca u Sjedinjene Države.

U vezi Trumpova zida Franjo je rekao “kako će graditelji zidova, bilo da su od žilet-žice ili opeke, postati zatočenici zidova koje grade. To je povijest”.

Izvor: Agencije