Papa prihvatio ostavku biskupa optuženog za seksualno zlostavljanje

Papa Franjo
Papa Franjo prihvatio je ostavku Michaela J. Bransfielda na službu biskupa Wheeling-Charlestona u Zapadnoj Virginiji (Reuters)

Američki biskup optužen za uznemiravanje punoljetnika dao je u četvrtak ostavku, a riječ je o zadnjem u nizu skandala seksualnog zlostavljanja koji su potresli Katoličku crkvu.

Papa Franjo prihvatio je ostavku monsinjora Michaela J. Bransfielda na službu biskupa Wheeling-Charlestona u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji, navodi se u priopćenju Vatikana.

Biskupija je objavila na svojim internetskim stranicama da će Bransfiled (75) biti podvrgnut istrazi zbog “navoda o seksualnom uznemiravanju punoljetnika”.

Istragu će voditi baltimorski nadbiskup William Lori, koji je imenovan privremenim poglavarom biskupije.

‘Temeljita istraga zabrinjavajućih navoda’

On je obećao “temeljitu istragu… zabrinjavajućih navoda”, kako prenosi Hina.

Po podacima internetske stranice BishopAccountability.org, koja prikuplja podatke o seksualnim zlostavljačima među svećenicima, Bransfield je ranije optužen za zlostavljanje tinejdžera krajem ‘70-ih ili ranih ‘80-ih godina. 

Ti su navodi procurili tijekom suđenja 2012. drugim katoličkim svećenicima, ali su ih navodne žrtve odbacile kao lažne.

Komisija za borbu protiv pedofilije Vatikana ocijenila je nedavno da borba protiv zlostavljanja djece treba biti prioritet Katoličke crkve.

Borba protiv pedofilije ‘mora biti prioritet’

“To mora biti naš prioritet”, rekao je predsjednik Komisije, kardinal Sean Patrick O'Malley, i dodao da će u protivnom to ugroziti ostale ativnosti Crkve koje se odnose na dobrotvorne akcije ili obrazovanje.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, pozvao je nekoliko desetatak novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno “iskušenja svećenstva da dominira u javnom i političkom životu”, uz ocjenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.

Izvor: Agencije