Papa prihvatio ostavku biskupa koji je prikrivao zlostavljanja

Papa Franjo predvodi misu u kapeli Santa Marta u Vatikanu (EPA)

Vatikan je u srijedu objavio da je papa Franjo prihvatio ostavku biskupa Richarda J. Malonea iz Buffala u New Yorku, koji je bio u središtu skandala oko seksualnog zlostavljanja u svojoj biskupiji.

Vatikan je saopćio da je papa imenovao biskupa iz Albanyja Edwarda Scharfenbergera da upravlja biskupijom grada Buffala dok ne bude imenovan novi biskup, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Malone (70), koji je već godinama pod pritiskom da napusti dužnost, odstupio je dvije godine prije redovnog umirovljenja za biskupe.

Optužen je za prikrivanje ili pogrešno postupanje u slučajevima zlostavljanja desetaka maloljetnika koje su počinili svećenici u njegovoj biskupiji.

Malone je ranije opovrgavao optužbe te govorio da ne namjerava ranije odstupiti sa dužnosti, javlja Tanjug.

Na kraju priznao propuste

Agencije javljaju da je u izjavi u srijedu biskup ipak priznao da postoje “strašna previranja” u njegovoj biskupiji.

“Neki pripisuju to mojim nedostacima, no previranja, također, odražavaju kulminaciju dugogodišnjih sistemskih neuspjeha širom svijeta u suočavanju sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika koje su počinili članovi klera”, piše u njegovoj izjavi.

Rekao je da je griješio u tome što nije brže reagirao u onome što je opisao kao osobna pitanja te da dobrovoljno odlazi ranije u penziju, no da će nastaviti živjeti u Buffalu.

U anketi koju je u septembru proveo lokalni list The Buffalo News, 85 posto katolika izjasnilo se da bi Malone trebao napustiti biskupski položaj.

Izvor: Agencije