Papa pred UN-om: Moramo prekinuti klimu nepovjerenja

Papa Franjo je poslao apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da djeluju s više jedinstva i posvećenosti (EPA)

Pandemija korona virusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili još gore, jedni protiv drugih, izjavio je papa Franjo Ujedinjenim narodima u petak.

“Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutno svjedočimo eroziji multilateralizma”, rekao je on u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Generalnoj skupštini UjN-a, prenosi Hina.

“Moramo se zapitati može li se glavnim prijetnjama miru i sigurnosti – siromaštvu, epidemiji, terorizmu i mnogim drugima – efikasno suprotstaviti kad utrka u naoružanju, uključujući nuklearno oružje, nastavlja tratiti naše dragocjene izvore, koji bi se mogli iskoristiti za dobrobit ulaganja u ljude i zaštitu prirodnog okoliša”, kazao je papa.

Poslao je apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da “djeluju s više jedinstva i posvećenosti”, kako bi učinile UN “još efikasnijom međunarodnom radionicom mira”.

Dva moguća puta

Papa je rekao da se svijet suočava “s izborom između dva moguća puta”.

Prvi vodi u “jačanje multilateralizma”, a drugi “ističe samodostatnost, nacionalizam, protekcionizam, individualizam i izolaciju”.

Drugi put “ne smije prevladati”, naglasio je papa.

U sedam godina pontifikata, papa se istaknuo kao borac protiv siromaštva, klimatskih promjena i politike odbacivanja migranata i izbjeglica te protivnik nereguliranog kapitalizma.

Očekuje se da će papa dati širi pogled na svijet u enciklici, službenom dokumentu naziva Fratelli tutti (Svi smo mi braća), koja će biti objavljena 4. oktobra.

Izvor: Agencije