Oglasi

Papa pred UN-om: Moramo prekinuti klimu nepovjerenja

Pandemija korona virusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili, još gore, jedni protiv drugih.
Papa Franjo je poslao apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da djeluju s više jedinstva i posvećenostiEPA - Arhiva

Pandemija korona virusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili još gore, jedni protiv drugih, izjavio je papa Franjo Ujedinjenim narodima u petak.

"Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutno svjedočimo eroziji multilateralizma", rekao je on u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Generalnoj skupštini UjN-a, prenosi Hina.

"Moramo se zapitati može li se glavnim prijetnjama miru i sigurnosti - siromaštvu, epidemiji, terorizmu i mnogim drugima - efikasno suprotstaviti kad utrka u naoružanju, uključujući nuklearno oružje, nastavlja tratiti naše dragocjene izvore, koji bi se mogli iskoristiti za dobrobit ulaganja u ljude i zaštitu prirodnog okoliša", kazao je papa.

Poslao je apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da "djeluju s više jedinstva i posvećenosti", kako bi učinile UN "još efikasnijom međunarodnom radionicom mira".

Dva moguća puta

Papa je rekao da se svijet suočava "s izborom između dva moguća puta".

Prvi vodi u "jačanje multilateralizma", a drugi "ističe samodostatnost, nacionalizam, protekcionizam, individualizam i izolaciju".

Drugi put "ne smije prevladati", naglasio je papa.

U sedam godina pontifikata, papa se istaknuo kao borac protiv siromaštva, klimatskih promjena i politike odbacivanja migranata i izbjeglica te protivnik nereguliranog kapitalizma.

Očekuje se da će papa dati širi pogled na svijet u enciklici, službenom dokumentu naziva Fratelli tutti (Svi smo mi braća), koja će biti objavljena 4. oktobra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.