Papa pozvao Poljake da prihvate izbjeglice

Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovitog natpisa 'Arbeit macht frei' (Reuters)

Papa Franjo je tokom posjeta Poljskoj u Krakovu pozvao mlade da prihvate izbjeglice, izravno se suprotstavivši poljskoj Vladi, koja se tome protivi.

Papa je to kazao pred više od 600.000 ljudi okupljenih na Svjetskom danu mladih, međunarodnom skupu koji traje šest dana i prozvan je “katoličkim Woodstockom”.

“Milosrdno srce može biti utočište za one koji nemaju dom ili su ga izgubili. Milosrdno srce može izgraditi dom i obitelj onima koji su bili prisiljeni emigrirati. Ono zna što je nježnost i suosjećanje”, rekao je papa.

Dodao je da se “milosrdno srce otvara da bi prihvatilo izbjeglice i migrante”.

Poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda ne slaže se s papom u tom pogledu i protivi se europskim kvotama za prihvat izbjeglica.

Neki konzervativni čelnici poljske crkve se također dvoume što se tiče izbjeglica, posebno iz islamskih zemalja, strahujući da bi oni mogli ugroziti poljski kršćanski identitet.

Papa Franjo molio se ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi na otvorenom pred velikim brojem okupljenih vjernika da zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima. 

Franjo je zahvalio za, kako je rekao, “zaraznu snagu izvorne vjere, koja se prenosi s obitelji na obitelj” u Poljskoj, u kojoj je oko 98 posto katolika.

Papa je kazao da je njihova vjera ostala jaka u mnogim situacijama kroz povijest.

Posjeta bivšem logoru

Papa Franjo posjetio je Auschwitz-Birkenau gdje se sastao s preživjelima tog nacističkog logora smrti i skupinom onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili Židove u vrijeme holokausta.

Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovitog natpisa Arbeit macht frei (“Rad oslobađa”) na ulazu u nacistički logor Auschwitz nedaleko od Krakova.

Došavši do ulaza, sjeo je na klupu i utonuo u molitvu u tišini povremeno zatvarajući oči.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i Židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila “jako ganuta”.

“Željela sma kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza”, kazala je.

Papa nije izgledao “samo tužno nego i jako umorno”.

Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom Židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armija je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje – Ivan Pavao II. posjetio je to bivši nacistički logor 1979. godine, a  popa Benedikt XVI. prije 10 godina.

Izvor: Agencije