Papa pozvao na molitvu za spas Amazonije

Sveti Otac se u maju sastao s indijanskim poglavicom Raonijem koji je došao upozoriti Evropu na krčenje amazonske prašume (EPA)

Papa Franjo je u nedjelju nakon molitve Anđeo Gospodnji rekao da je “zabrinut” zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je “plućima presudnim za život našeg planeta”.

“Zabrinuti smo zbog velikih požara koji su se proširili Amazonijom. Ta šumska pluća su presudna za život našeg planeta”, rekao je Sveti Otac pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

Osamdesetdvogodišnji Papa koji je rođen u Argentini, u Južnoj Americi i koji na jesen organizira veliku međunarodnu konferenciju o Amazoniji, pozvao je 1,3 milijarde katolika u svijetu da “mole kako bi se zauzimanjem svih požari čim prije ugasili”.

Sveti Otac se u maju sastao s indijanskim poglavicom Raonijem koji je došao upozoriti Evropu na krčenje amazonske prašume. Poglavica plemena Kajapo htio je u toj prigodi prikupiti milion eura za zaštitu rezervata Xingu u Brazilu.

Posjeta Peruu

Papa je u svojoj enciklici o ekologiji “Laudato si” (objavljena u maju 2015.) koja ima naglašenu društvenu notu, osudio uništavanje amazonske prašume zbog “velikih međunarodnih ekonomskih interesa”.

Sveti Otac je u januaru 2018. posjetio Puerto Maldonado, selo na jugoistoku Perua okruženo amazonskom džunglom, gdje su se okupile hiljade peruanskih, brazilskih i bolivijskih domorodaca. Tada je oštro kritizirao “snažan pritisak velikih ekonomskih interesa koji hlepe za naftom, plinom, drvetom, zlatom i agroindustrijskim monokulturama”.

To je putovanje označilo početak priprave za svjetsku biskupsku sinodu predviđenu u oktobru na temu amazonske prašume koja zauzima 43 posto površine Južne Amerike i gdje živi gotovo tri miliona domorodaca.

Područje Amazonije osigurava 20 posto slatke vode na planetu u tekućem stanju, 34 posto prašume te 30 do 50 posto svjetske flore i faune.

Zelena pluća

Ta zelena pluća između sebe dijeli devet od 12 južnoameričkih zemalja, a najviše Brazil (67 posto), Bolivija (11 posto) i Peru (13 posto).

Stotine požara nastavlja pustošiti amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da obuzda požare u plućima svijeta. 

Sudbina najveće tropske šume na planetu koju već danima proždire plamen u fokusu je summita G7, koji se ovaj vikend održava u francuskome Biarritzu.

Po posljednjim službenim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija. 

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Izvor: Agencije