Papa pozvao na borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece

Papa Franjo u predgovoru knjige piše kako sudbine zlostavljanje djece stoje na njegovoj duši (EPA)

Papa Franjo nazvao je seksualno zlostavljanje djece koje su činili rimokatolički svećenici “monstruoznim”, obavezujući se na djelovanje protiv počinitelja i biskupa koji su ih štitili.

Knjigu naziva Oče, opraštam ti: zlostavljan, ali ne i slomljen napisao je švicarski autor Daniel Pittet, 58-godišnjak kojeg je svećenik prvi put silovao kad je imao osam godina.

Papa Franjo, koji je često ponavljao obećanja o nultoj toleranciji prema zlostavljanju i koga su kritizirale žrtve koje smatraju da Vatikan mora učiniti puno više po tom pitanju, u predgovoru ove knjige prozvao je seksualno zlostavljanje “apsolutnom monstruoznošću, groznim grijehom, koji je u kontradikciji sa svime što Crkva uči”.

Predgovor je objavljen u srijedu u njemačkim dnevnim novinama Bild.

Papa Franjo u njemu piše kako sudbine zlostavljanje djece stoje na njegovoj duši, pogotovo onih koji su si oduzeli život.

“Suprotstavit ćemo se najjačim mjerama onim svećenicima koji su izdali svoje poslanje. To se odnosi i na biskupe i kardinale koji su ih štitili, što se u historiji često događalo”, istakao je papa.

Dvije milijarde dolara odštete

Papa Franjo u predgovoru hvali Pittetovu hrabrost oko otkrivanja svoje priče, ističući kako ga je duboko pogodila njegova sposobnost da oprosti svom zlostavljaču nakon 44 godine.

Pittet, koji je prošao četiri godine silovanja, zlostavljanja i izloženost pornografskom sadržaju, danas živi u švicarskom gradu Fribourgu, otac je šestero djece i radi kao bibliotekar.

Informacije o seksualnom zlostavljanju među svećenstvo u javnost su počele izlaziti u Sjedinjenim Američkim Državama sa slučajevima iz Louisiane iz 1984. godine, a eksplodirale su 2002. godine, kad su novinari u Bostonu otkrili da su biskupi sistematično selili zlostavljače na nove položaje, umjesto da su ih istjerali iz Crkve.

Od tada je na vidjelo izašlo hiljade slučajeva širom svijeta, što je ohrabrilo žrtve da progovore o svojim slučajevima, uzdrmalo ugled Crkve u mjestima poput Irske, te rezultiralo s više od dvije milijarde dolara odštete.

Izvor: Agencije