Papa pozvao EU na solidarnost u borbi s posljedicama pandemije

Papa je tokom svog pontifikata evropske zemlje pozivao da se odupru nacionalizmu (EPA)

Papa Franjo pozvao je čelnike zemalja Evropske unije da rade zajedno “u borbi sa socijalnim i ekonomskim posljedicama globalne pandemije korona virusa”.

Papa je u svom nedjeljnom blagoslovu napomenuo da je prošlo 75 godina otkako je Evropa započela izazovan proces pomirenja nakon Drugog svjetskog rata.

Dodao je da je proces potaknuo i evropsku integraciju i “dugo razdoblje stabilnosti i mira od kojeg danas imamo koristi”.

Molio se da isti duh, koji je nadahnuo napore evropske integracije, “ne propusti da nadahne sve koji su odgovorni u Evropskoj uniji” da se bave posljedicama korona virusa u “duhu sklada i saradnje”, prenosi Anadolija.

Papa je tokom svog pontifikata evropske zemlje pozivao da se odupru nacionalizmu i umjesto toga okupe se oko pitanja kao što su migracije.

Solidarnost čelnika EU-a

Tokom pandemije, teško pogođene evropske zemlje poput Italije i Španije, tvrdile su da su čelnici EU-a pokazali solidarnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”.

Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od bolesti Covid-19 u svijetu je umrlo više od 279.700 ljudi, a potvrđeno je više od 4,1 milion slučajeva zaraze korona virusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Do sada se oporavilo više od 1,4 miliona ljudi.

Izvor: Agencije