Papa poziva na ukidanje smrtne kazne

Papa je izrazio žaljenje zbog toga što se u svijetu događaju proizvoljne egzekucije bez pravednog suđenja (EPA)

Papa Franjo kritizirao je u ponedjeljak egzekucije koje se provode u nekim državama izvan okvira pravosudnog sistema.

Primivši u audijenciju izaslanstvo Međunarodne komisije protiv smrtne kazne iz Madrida, Papa, koji u ponedjeljak slavi 82. rođendan, izrazio je žaljenje zbog toga što se u svijetu događaju proizvoljne egzekucije bez pravednog suđenja, prenosi Hina.

“Riječ je o namjernim ubistvima koje čine državni akteri, koje se često prikazuje kao sukobe s navodnim delikventima ili kao neželjenu posljedicu razumne, nužne i proporcionalne sile kako bi se zaštitilo građane”, rekao je, ne imenujući nijednu državu posebno.

Papa je istaknuo da “legitimna odbrana nije pravo nego obveza”.

Protivljenje smrtnoj kazni

Papa je u august prvi put u katekizam Katoličke Crkve upisao kategoričko protivljenje smrtnoj kazni i pozvao Crkvu da se angažira na njenom ukidanju svuda u svijetu.

Amnesty International je 2017. zabilježio najmanje 2.591 smrtnih presuda u 53 zemlje i gotovo 1.000 egzekucija, isključujući Kinu koja svoje podatke ne objavljuje. Više od dvije trećine zemalja u svijetu ukinulo je smrtnu kaznu.

Papa je pozvao članice Ujedinjenih naroda koje su odlučile uvesti moratorij na smrtnu kaznu da je ukinu.

Usprotivio se također doživotnoj kazni zatvora, ocijenivši da one “oduzimaju mogućnost moralnog i egzistencijalnog otkupljenja” i da su “oblik prikrivene smrtne kazne”.

Izvor: Agencije