Papa poručio vjernicima da budu skromni

Papa je podsjetio vjernike na one koji su dočekali Božić u patnji i siromaštvu (Getty Images)

Papa Benedikt XVI pozvao je vjernike na ponoćnoj misi da ne pridaju važnost “blještavilu” potrošačkog društva, već da iza njega otkriju Isusovu poniznost i poruku mira.

“Danas je Božić postao komercijalna proslava, čija blještava svjetla prikrivaju misteriju Božje poniznosti, koja i nas poziva na poniznost i skromnost”, kazao je on pred 10,000 okupljenih vjernika.

“Otklonimo opsjednutost materijalnim, onim što se može izmjeriti i dotaći. Dozvolimo sebi da budemo jednostavni”.

U Baziliku svetog Petra, gdje je služio svečanu misu, osamdesetčetverogodišnji Papa Benedikt XVI ušao je na pokretnoj platformi na kojoj se polako dovezao do oltara. Stepenicama se do oltara popeo uz pomoć svojih saradnika.

Papa  Benedikt XVI je pozvao 1,1 milijardu katolika u svijetu da mole kako bi “zraka Božje dobrote zasjala nad svima koji moraju dočekati Božić u siromaštvu, patnji i daleko od svoga doma”, te osudio tiranine i ratne huškače.

“U ovom našem vremenu, u ovom našem svijetu, neka palice tirana, krvavi plaštovi i borbena obuća budu spaljeni, da bi mir pobijedio”,dodao je on.

Papa će se na Božić obratiti porukom Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) iz središnje lože Bazilike svetog Petra, što inače čini na Božić i na Uskrs, te blagosloviti vjernike.

“Ne bojte se”

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da se ne boje i poželio im radost Božje blizine.

Poručio je da život vrijedi onoliko koliko se daruje, ako je darovan za ljubav, za Boga i za istinsko dobro.

Nemoguće je ne primijetiti, kazao je, naglašenu suprotnost između moćnika ovog svijeta i jednostavne porodice. 

No, dodao je, da se Bogu sviđaju znakovite suprotnosti i on ih uklapa u svoj naum ljubavi.

Božićno slavlje treba poslužiti kako bismo se sjetili poruka Božje ljubavi i živjeli te poruke kroz naša djela, kazao je u vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predvodeći misu polnoćku u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova.

Kardinal Puljić je u propovijedi u prepunoj sarajevskoj katedrali kazao kako doživjeti Božić istodobno znači doživjeti mir .

Kazao je kako su Božić na poseban način već doživjeli svi oni koji imaju srca za potrebe drugih, koji su se u povodu ovog praznikaa okupili u porodicama, ali i svi oni koji su poslušali savjet “ne bojte se”.

“To nam je tako važno u ovim vremenima kada nam mediji posreduju poruke iz kojih se čini kao da je propast svijeta”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kardinal Puljić posebno je pozvao da se prevlada sve prisutnija sebičnost i ravnodušnost prema potrebama drugih.

“Potrebno je premostiti brda koje su ljudske sebičnosti ispriječile u našim odnosima”, kazao je kardinal Puljić, zaželjevši da Božić da novu snagu svim klonulima i nemoćnima.

Izvor: Agencije