Papa otvara tajne arhive Vatikana iz Drugog svjetskog rata

Papa je rekao da su Jevreji decenijama tražili otvaranje tajnih arhiva Vatikana (EPA)

Papa Franja je odlučio da otvori tajne arhive Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je vrhovni poglavar bio Pije XII, preneo je Rojters saopštenje i naveo da je to nešto što su Jevreji tražili decenijama od poglavara Rimokatoličke crkve.

U saopštenju se navodi da su pojedini Jevreji optuživali Pija XII, koji je bio papa od 1939. do 1958, da se nije na sve načine zalagao protiv holokausta.

Vatikan je, međutim, tvrdio da je Pije XII tajno radio, iza kulisa, kako bi spasao Jevreje.

“Arhive će biti otvorene 2. marta 2020”, objavio je papa Franja.

‘Naslijeđe pape Pija XII tretira se s predrasudama’

Rekao je da se “Crkva ne boji istorije”, dodajući da se nasleđe pape Pija XII tretira sa određenim predrasudama i preterivanjem.

Američki jevrejski komitet (AJC), jedna od vodećih jevrejskih organizacija u svetu, pozdravila je tu odluku.

“Više od 30 godina AJC je pozivao na otvaranje tajnih arhiva Vatikana iz perioda Drugog svetskog rata”, rekao je rabin Dejvid Rouzen, internacionalni direktor AJC-ja za međureligijske poslove.

“Naročito je važno da eksperti iz vodećih instituta Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, koji se bave proučavanjem holokausta, koliko god je moguće, objektivno procene istorijske zapise iz tih strašnih vremena, da priznaju i neuspehe, jednako kao i hrabre napore učinjene tokom holokausta”, rekao je Rouzen agenciji Rojters.

Izvor: Agencije