Papa osudio zlo koje vodi odbacivanju migranata

Papa Franjo
Papa Franjo: 'Prema informacijama u slučajevima zlostavljanja treba se odnositi sa sigurnošću, integritetom i povjerljivošću' (EPA)

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio “zla i opačine” koji nas navode na odbacivanje migranata, u poruci upućenoj povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica.

“Zla i opačine našeg vremena povećavaju naš strah od ‘drukčijih’, nepoznatih ljudi na rubu društva i stranaca. To se napose primjećuje danas s dolaskom migranata i izbjeglica, koji kucaju na naša vrata tražeći zaštitu, sigurnost i bolju budućnost”, istaknuo je u poruci papa Franjo, kako prenosi Hina.

Tekst poruke, koji je odavno pripremljen, objavljen je nakon europskih izbora, koje je obilježio uspjeh krajnje desnice, koja migrantima želi zatvoriti vrata Europe.

‘Strah i sumnje čine nas nesnošljivima’

“Strah je opravdan, osobito ako nismo pripremljeni na takav susret. Sumnje i strahovi nisu toliki problem. Problem je kad oni uvjetuju naš način razmišljanja i djelovanja te nas čine nesnošljivima, zatvorenima, a možda – a da toga nismo ni svjesni – rasistima”, istaknuo je papa.

“Siloviti sukobi i pravi ratovi neprekidno razaraju čovječanstvo, nepravde i diskriminacije redaju se, a ceh plaćaju najsiromašniji i najslabiji”, dodao je Sveti Otac.

“Nije riječ samo o migrantima nego o tome da nikoga ne smijemo odbacivati. Današnji je svijet svakim danom sve isključiviji i okrutniji prema ljudima na rubu društva”, zaključio je papa, koji je zaštitu najranjivijih postavio u središte svoga pontifikata.

Sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica bit će obilježen 29. rujna.

Izvor: Agencije