Oglasi

Papa osudio zlo koje vodi odbacivanju migranata

Poglavar Katoličke crkve kaže da je problem kad strah i sumnje uvjetuju način razmišljanja i djelovanja prema nesnošljivosti i rasizmu.
Papa FranjoPapa Franjo: 'Današnji je svijet svakim danom sve isključiviji i okrutniji prema ljudima na rubu društva'EPA - Arhiva

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio "zla i opačine" koji nas navode na odbacivanje migranata, u poruci upućenoj povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica.

"Zla i opačine našeg vremena povećavaju naš strah od 'drukčijih', nepoznatih ljudi na rubu društva i stranaca. To se napose primjećuje danas s dolaskom migranata i izbjeglica, koji kucaju na naša vrata tražeći zaštitu, sigurnost i bolju budućnost", istaknuo je u poruci papa Franjo, kako prenosi Hina.

Tekst poruke, koji je odavno pripremljen, objavljen je nakon europskih izbora, koje je obilježio uspjeh krajnje desnice, koja migrantima želi zatvoriti vrata Europe.

'Strah i sumnje čine nas nesnošljivima'

"Strah je opravdan, osobito ako nismo pripremljeni na takav susret. Sumnje i strahovi nisu toliki problem. Problem je kad oni uvjetuju naš način razmišljanja i djelovanja te nas čine nesnošljivima, zatvorenima, a možda – a da toga nismo ni svjesni – rasistima", istaknuo je papa.

"Siloviti sukobi i pravi ratovi neprekidno razaraju čovječanstvo, nepravde i diskriminacije redaju se, a ceh plaćaju najsiromašniji i najslabiji", dodao je Sveti Otac.

"Nije riječ samo o migrantima nego o tome da nikoga ne smijemo odbacivati. Današnji je svijet svakim danom sve isključiviji i okrutniji prema ljudima na rubu društva", zaključio je papa, koji je zaštitu najranjivijih postavio u središte svoga pontifikata.

Sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica bit će obilježen 29. rujna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.