Papa održao misu u Mijanmaru pred 150.000 ljudi

Došao sam kao hodočasnik kako bih vas saslušao, istakao je papa (EPA)

Papa Franjo, koji je “došao kako bi donio riječi nade”, održao je u srijedu misu na otvorenom u Mijanmaru, zemlji s nešto više od jedan posto katolika, koja je prvi put dočekala poglavara Katoličke crkve.

Pred gotovo 150.000 ljudi, koji su mahali mijanmarskim i vatikanskim zastavama, papa je kazao da je “dugo iščekivao ovaj trenutak”.

Na početku homilije papa je rekao: “Došao sam kao hodočasnik kako bih vas saslušao, naučio nešto od vas i donio vam riječi nade i utjehe.”

Papa je pozvao na opraštanje, iako u Mijanmaru “mnogi nose rane zbog nasilja, bile one vidljive ili nevidljive”.

Pitanje Rohinja

“Znam da mnogi u Mijanmaru imaju na sebi rane od nasilja, rane koje su i vidljive i nevidljive. Put osvete nije put Krista“, poručio je papa.

“U velikom siromaštvu i teškoćama, mnogi među vama pružaju konkretnu pomoć i suosjećaju sa žrtvama, pa tako i s pripadnicima drugih plemenskih manjina”, istakao je on.

Papa Franjo u utorak je razgovarao s čelnicom Mijanmara Aung San Suu Kyi i zauzeo se za poštivanje vjerskih razlika i ljudskih prava, ali izbjegao je spomenuti Rohinje.

Rohinja muslimani decenijama se suočavaju s diskriminacijom uz državnu podršku većinskih budista, lišeni prava na državljanstvo i uskraćeni za pristup osnovnim uslugama kao što su adekvatno obrazovanje i zdravstvena zaštita.

U augustu je vojska pokrenula, kako ih je nazvala, “operacije čišćenja” u državi Rakhine, nakon napada Rohinja pobunjenika na policijske položaje.

Nasilje, pljačke i paljevine sela prinudile su više od  620.000 Rohinja da bježe u Bangladeš.

 

Papinog izbjegavanje termina Rohinja i njegovo ohrabrivanje Vlade Suu Kyi razočarali su Rohinja aktiviste i grupe za ljudska prava, koje su kritizirale Suu Kyi zbog onoga što smatraju slabim odgovorom na vojnu akciju.

Pristalice Suu Kyi – među kojima je i Katolička crkva – tvrde da je ona limitirana u onome što može reći protiv vojske i kako joj treba još vremena da uvede pomirenje.

Agencija navodi da su katolici iz Mijanmara, kojih ima oko 660.000 na ukupno 52 miliona stanovnika te države, za prisustvovanje misi morali da se prijave u lokalnim crkvama i da su mnogi došli isto obučeni ili sa šesirima sa likom pape na glavama.

Izvor: Agencije