Oglasi

Papa novim biskupima: Đavo ulazi kroz džepove

Papa je u besjedi biskupima rekao da treba da se odupru iskušenju da se ponašaju kao prinčevi ili gazde u biskupijama.
Papa ponovio da sveštenici treba da posvete vrijeme i energiju za siromašneEPA

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je nekoliko desetaka novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno "iskušenja sveštenstva da dominira u javnom i političkom životu", uz ocjenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.

"Draga braćo, klonite se klerikalizma! Klonite se zloupotreba, bilo da je u pitanju zloupotreba moći ili svijesti ... Klonite se svakom obliku klerikalizma", rekao je papa primajući grupu od 74 biskupa iz cijelog svijeta.

Biskupi se nalaze na dvosedmičnoj obuci u kojoj važno mjesto zauzima borba protiv pedofilije koja i dalje potresa Crkvu s novim slučajevima sveštenika pedofila.

Virus hedonizma i portošnje

Papa je u besjedi biskupima rekao da treba da se odupru iskušenju da se ponašaju kao "prinčevi" ili "gazde" u biskupijama.

Franjo je ponovio da sveštenici treba da posvete "vrijeme i energiju za siromašne" bez "straha da će uprljati ruke" i da također pokažu strpljenje prema mladima.

Prema njegovim riječima, mlade ne treba stavljati "u karantin" i ako su zaraženi "virusom potrošnje i hedonizma".

"Nemojte se hvaliti! Čuvajte se tople udobnosti koja vodi do mediokriteta i apatije. Čuvajte se ćutanja kojim se izbjegava žrtvovanje, kao i pastoralne revnosti koja dovodi do netolerancije ili materijalnog obilja koje uništava riječ Evanđelja. Ne zaboravite da đavo ulazi kroz džepove", rekao je papa biskupima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.