Oglasi

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

Kad završi ova pandemija, nećemo moći nastaviti raditi ono što smo radili dosad, rekao papa Franjo.
Od početka karantene u Italiji, 10. marta, Vatikan je primjenjivao jednake propise fizičke distanceEPA

"Sve će biti drukčije" nakon pandemije koronavirusa iz koje će čovječanstvo izići "bolje ili gore", upozorio je papa Franjo u svojoj poruci i pozvao svijet na stvaranje "poštenijeg i pravednijeg društva", prenosi Hina.

"Kad završi ova pandemija, nećemo moći nastaviti raditi ono što smo radili dosad niti onako kako smo to činili dosad. Ne, sve će biti drukčije", rekao je Papa u video poruci na španjolskom jeziku u povodu praznika Duhova.

"Nakon velikih kušnja koje se ispriječe pred čovječanstvom, a jedna od njih je i ova pandemija, iz njih izlazimo bolji ili lošiji. Neće biti isto, a ja vas pitam: kakav biste svijet željeli nakon toga? Bolji ili gori?", upitao je Franjo. 

"Trebamo Duha Svetoga da nam podari nov pogled na svijet, da nam pomogne da otvorimo um i srca kako bismo se suočili sa sadašnjošću i budućnošću, ali uz lekciju koju smo naučili: jedno je čovječanstvo. Niko se ne uspije spasiti sam. Niko ", kazao je argentinski papa. 

Osnovana interdisciplinarna grupa

"I svi mi to znamo, no pandemija kroz koju prolazimo natjerala nas je da živimo na puno dramatičniji način. Odsad nam je dužnost graditi novu stvarnost" jer "svijet danas pati, svijet je ranjen, (...), osobito oni najsiromašniji koji su odbačeni ".

"Sve ove patnje bit će uzaludne ako zajedno ne izgradimo pravednije društvo", dodao je Franjo i pozvao još jednom na "okončanje svjetske pandemije siromaštva".

"I zato se danas otvaramo Duhu Svetomu da nam promijeni srca i da nam pomogne da postanemo bolji. (...) To je zadaća svakoga pojedinca među nama i svih nas zajedno", zaključio je.

Još sredinom marta Papa je osnovao interdisciplinarnu skupinu koja bi u idućih godinu dana trebala promišljati o svijetu nakon Covida-19, koji bi trebao biti uzoritiji u svim područjima.

Najavio je "posebnu Laudato Si godinu", pet godina od početka enciklike 'Laudato Si' kojom se nastoji skrenuti pozornost na probleme siromašnih u svijetu i na ekološka pitanja, a slavi se od 24. maja ove godine do 24. maja iduće godine.

Molitva u vatikanskim vrtovima

Papa je u subotu poslijepodne sudjelovao u molitvi u vatikanskim vrtovima, kojoj je, prvi put u gotovo tri mjeseca prisustvovalo gotovo stotinu vjernika, a emitirana je u tv programima diljem svijeta.

Od početka karantene u Italiji, 10. marta, Vatikan je primjenjivao jednake propise fizičke distance koja vrijede i u ostatku italijanskog poluostrva. Papa je u audijencije primao samo brojčano iznimno mala izaslanstva.

Sedmične audijencije srijedom i nedjeljni blagoslov s prozora Apostolske palače na Trgu svetog Petra zamijenio je videozapisom mise koja se održavala u palači. 

Zahvaljujući postupnom popuštanju mjera izolacije u cijeloj Italiji, Papa će danas ponovno moliti Angelus s prozora Apostolske palače pred vjernicima, kojima je prije sedam dana dopušteno okupljanje na Trgu svetog Petra. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.