Papa: Korona virus nije opravdanje za iskorištavanje radnika

Papa je rekao da je 1. maja, na dan kada se u mnogim zemljama slave radnička prava, primio mnogobrojne poruke o teškoćama radnika (EPA)

Papa Franjo rekao je da poslodavci moraju poštovati dostojanstvo radnika, pogotovo migranata, uprkos ekonomskim teškoćama koje je donijela kriza zbog korona virusa, javlja Reuters.

“Istina, kriza je pogodila sve, ali dostojanstvo čovjeka uvijek se mora poštovati”, rekao je Franjo na kraju opće audijencije, zbog karantina održane u papinskoj biblioteci umjesto na Trgu sv. Petra.

Kazao je da je 1. maja, na dan kada se u mnogim zemljama slave radnička prava, primio mnogobrojne poruke o teškoćama radnika, prenosi Hina.

Naveo je da želi odbraniti “sve iskorištavane radnike i pozvati sve ljude da krizu preokrenu u priliku u kojoj se dostojanstvo osobe i dostojanstvo rada mogu ponovo vratiti u centar stvari”.

Iskorištavanje poljoprivrednika

Posebno je skrenuo pažnju na iskorištavanje poljoprivrednih radnika u Italiji, od kojih su većina migranti.

Proteklih sedmica u Italiji je proveden niz hapšenja vlasnika farmi i njihovih pomoćnika koji zapošljavaju i nadziru radnike. U većini slučajeva pomoćnici su također migranti.

Prošle sedmice uhapšena su trojica vlasnika farmi i gambijski migrant na osnovu optužbe za iskorištavanje gotovo 50 poljoprivrednih radnika u južnoj regiji Apuliji.

U drugom nedavnom slučaju trojica Albanaca, koji su radili kao voditelji posla u vinariji na sjeveru Italije, uhapšena su na osnovu optužbe da su prisiljavali migrante da rade deset sati dnevno bez pauze i za to im plaćali bijedan honorar.

Izvor: Agencije