Papa: Katolička crkva neće prikrivati seksualne zločine

Papa je pozvao žrtve da istupe i poslao snažno upozorenje silovateljima da se predaju ljudskoj pravdi i pripreme za božansku pravdu (Arhiva)

Papa Franja je obećao da katolička crkva više nikada neće prikrivati seksualne zločine i zatražio je od svećenika koji su silovali i maltretirali djecu da se sami prijave.

Papa je božićni govor u Vatikanu posvetio zlostavljanju, nakon svih dokaza koji su ove godine prouzrokovali krizu povjerenja u katoličku crkvu, prenio je AP.

On je priznao da se crkva nije u prošlosti bavila ozbiljno tim problemom, ali je obećao da nikada više neće zataškavati ili odbacivati takve slučajeve i da će uložiti veliki trud da učini sve što je neophodno kako bi se pedofili priveli pravdi.

Snažno upozorenje

Papa je pozvao žrtve da istupe i poslao snažno upozorenje silovateljima da se predaju ljudskoj pravdi i pripreme za božansku pravdu.

Papa Franjo prihvatio je nedavno ostavku biskupa iz Los Angelesa optuženog za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Prema kratkom saopćenju, Alexander Salazar (69) odstupio je s mjesta pomoćnog biskupa u Los Angelesu.

Vatikan je novinarima podijelio i pismo nadbiskupa Los Angelesa Josea Gomeza o Salazarovom slučaju.

Katolička crkva još se oporavlja od izvještaja velike porote po kojem je 301 svećenik u saveznoj državi Pennsylvaniji spolno zlostavljao maloljetnike u starosti od 70 godina.

Izvor: Agencije