Papa javno priznao da su svećenici zlostavljali časne sestre

Papa je početkom januara kritizirao biskupe SAD-a jer nisu pokazali jedinstvo u skandalu oko seksualnih zlostavljanja (Arhiva)

Papa Franjo prvi put je javno priznao da su svećenici i biskupi seksualno zlostavljali časne sestre i poručio da je posvećen tome da se učini više u borbi protiv tog problema.

“Da li bi trebali učiniti nešto više? Da. Postoji li volja? Da, ali je to put kojim smo već krenuli”, rekao je on novinarima u avionu u povratku iz Abu Dhabija.

Naglasio je da “ne čine svi tako nešto”, ali da postoje svećenici i biskupi koji to rade.

Novi pristup Katoličke crkve u Americi

“I mislim da se to nastavlja, jer nije kao da jednom kada to shvatite ono prestaje. Nastavlja se. I već neko vrijeme radimo na tome”, rekao je papa.

Papa je početkom januara kritizirao biskupe SAD-a jer nisu pokazali jedinstvo u skandalu oko seksualnih zlostavljanja i kazao da se moraju okončati unutarnje razmirice u pogledu krize koja je ozbiljno potkopala vjerodostojnost Katoličke crkve u Americi.

U dugom i vrlo neuobičajenom pismu, poslanom dok su se američki biskupi na sedam dana povukli kako bi razmotrili sve širu krizu, papa je rekao da skandal pokazuje hitnu potrebu za novim pristupom upravljanju i promjenom načina razmišljanja u Katoličkoj crkvi.

Izvor: Agencije